Descoperă cele cinci practici simple pentru a gestiona mai eficient creditele. În doar 5 minute poți să economisești zeci de mii de euro.
Potrivit lui Iancu Guda, când vine vorba de rambursarea creditelor anticipate, mulți se întreabă care este cea mai bună strategie: să faci o rambursare mai mare dintr-o dată sau să plătești sume mai mici lună de lună. ,,Este bine să rambursezi mai repede, la început, sume cât mai des. Scopul care e? Să reduci principalul cât mai devreme, cât mai repede, prin plăți cât mai dese, astfel încât să plătești mai puțină dobândă”, explică Iancu Guda.
Cât să plătești pe lună
,,Sigur că nu plătești 1-2 lei rambursat anticipat, dar măcar o rată de principal. Dacă nu reușești în fiecare lună, atunci la 2 luni sau la 3 luni, să încerci să plătești încă o rată din principal. Atunci când rambursezi, trebuie să o faci cât mai devreme, cât mai mult, cât poți tu. Nu trebuie să stai un an să aduni o sumă, pentru că scazi principalul lent. Așa că plătește în fiecare lună cât poți tu, măcar o rată, echivalentul unei rate de principal, să o plătești cât mai des. Așa vei reuși în viață să iei credite pe care să le rambursezi înapoi cu o dobândă cât mai mică, explică Guda.
,,Un exemplu concret. Dom’le, am luat un credit ipotecar de 50.000 de euro pe 30 de ani, plătesc o rată de 299 de euro și, în total, plătesc dublu, nu? 107.000 față de 50.000. Dacă fac un efort, am luat creditul, gata! Reduc concediile la minimum, încerc să reduc toată risipa la minimum și mai fac, în fiecare lună, o plată de 200 de euro.
În multe familii, dacă poți să plătești pe lună 300 de euro și te cauiți prin toate cheltuielile, ai putea să faci un efort să mai aduci încă 200 de euro. Dacă nu din prima, măcar 50 de euro, apoi 100 și tot așa. Dragilor, dacă faceți treaba asta, în loc să mă duc 360 de luni, adică 30 de ani, cu creditul, l-am rambursat doar în 140 de luni, adică 12 ani. Scap de credit mai repede cu 18 ani, doar în 12 ani. Dar fiți atenți ce urmează! Dobânda totală plătită e 19.500 de euro, față de 57.000. Economisesc 37.000 de euro la dobândă. Eu v-am zis să urmăriți IQ Financiar, pentru că vă face mai deștepți cu banii și plătiți dobândă, în acest exemplu, cu 37.000 de euro mai puțin.
Principalul oricum trebuie să-l plătești, n-ai ce să-i faci. Dar, uitați-vă la dobândă! În loc să plătești 57.000 de euro în 30 de ani, plătesc 19.500 în doar 12 ani și scap de credit. În ultimii 18 ani sunt relaxat, mi-am achitat creditul ipotecar. Deci, nu vă duceți la casa maximă, la creditul maxim din prima, că nu o să puteți să plătiți mai mult anticipat. Luați-vă pas cu pas confortul în viață! De la garsonieră la două camere, de la două la trei camere, nu din prima în cel mai luxos cartier. Pas cu pas, luați-vă credite mai mici, rambursați-le anticipat și așa veți progresa în viață, vă garantez eu”, a adăugat Iancu Guda.
Iancu Guda a enumerat cele mai bune cinci practici
- Rambursezi reducând perioada creditului, nu rata.
- Rambursezi cât mai repede, cât mai des.
- Dar nu orice leu, ci măcar echivalentul unei rate să fie rambursat anticipat.
- Și multe bănci îți permit să faci treaba asta din sufragerie, de pe telefon.
- Nu mai trebuie să te duci la bancă să faci cerere de rambursare anticipată.
,,Rambursezi sume cât mai mici de bani, cât mai des, dar măcar echivalentul unei rate de principal. Apoi, rambursezi în ziua scadenței creditului.”
Recomandările lui Iancu Guda
,, Vă recomand ceva: stabiliți-vă un obiectiv! Dom’le, am luat un credit pe 30 de ani. Vreau să-l rambursez în 10, în 12, în 15! De acolo să pleci – de la obiectiv –, că îți dă motivație, răbdare, perseverență, ca să scapi de credit mai repede, cu dobândă mai mică. Pentru că, nu-i așa? Nu cred că vrei să plătești creditul cât mai lent, cu dobândă cât mai mare. V-am învățat cum să-l plătiți mai repede, cu dobândă mai mică. Și vă mai învăț și multe altele, dacă voi sunteți fideli. Știți vorba aia: „Fidel să fii, noi te învățăm”. Ne vedem în fiecare zi la IQ Financiar! Învățăm împreună cum să punem banii să lucreze pentru noi.”