„Dragi iubitori ai tradiţiilor populare, la exact o săptămână de la ediţia a XVI-a a ‘Balului Însuraţilor’ de la Reghin, sunt în măsură să aduc unele lămuriri cu privire la cele întâmplate. Această ediţie nu s-a desfăşurat aşa cum ne-am dorit, deşi existau toate premisele să fie o ediţie la fel de reuşită ca cele 15 ediţii anterioare. O întâmplare nefericită a declanşat cu repeziciune o serie de evenimente precipitate. Regret sincer şi am încercat să fiu alături de persoanele afectate. Din fericire, cazurile cu simptomatologie digestivă nu au avut urmări severe şi au fost tratate cu promptitudine de către personalul medical din cadrul Spitalului Municipal din Reghin, căruia îi transmit mulţumirile mele şi întreaga apreciere pentru profesionalismul de care au dat dovadă. Mulţumesc, de asemenea, autorităţilor care s-au implicat. Le mulţumesc din suflet tuturor celor care, în acele momente tensionate, au ajutat să trecem cu bine peste situaţia neplăcută”, a postat Dumitriţa Gliga pe Facebook.
Deputatul a arătat că anumite lucruri ar fi fost relatate distorsionat şi a ţinut să prezinte punctul de vedere al organizatorilor, în special în ce priveşte alimentele interzise la consum care urmau să fie servite în cadrul evenimentului.
„Din cele câteva sute de persoane participante, la Spitalul din Reghin s-au prezentat 29 de pacienţi cu simptomatologie digestivă şi o persoană, la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş. La Reghin, toate cazurile au fost tratate local, niciun pacient nu a necesitat transportul la alte spitale; O singură persoană a rămas la spital peste noapte, restul fiind externaţi în câteva ore; 7 persoane au fost tratate la faţa locului şi au refuzat transportul la spital. Legea trebuie respectată, iar măsurile dispuse de organele de control au fost deja în majoritate aduse la îndeplinire, în termenele specificate. Pentru a clarifica o serie de aspecte apărute în spaţiul public, fac următoarele precizări: Nu s-au confiscat 30 de kilograme de carne expirată, nu a fost identificată deloc carne expirată; Cele 45,75 kg de preparate (sigilii) retrase erau mâncare care nu a mai fost servită, fiind reţinută oficial de către DSVSA. Nu a fost servit niciun produs expirat. Au fost într-adevăr identificate în depozit 3 sosuri (topping) de ciocolată cu data durabilităţii minimale (DDM) depăşite din 2022 şi 2023, dar la Balul Însuraţilor nu a fost servit niciun produs cu ciocolată”, a afirmat Dumitriţa Gliga.
Lidera PSD Mureş a precizat că nu au fost folosiţi dezinfectanţi expiraţi, deşi s-a găsit un recipient expirat, care nu era folosit la dezinfectare.
„În probele prelevate din mâncare, analizate de autorităţi, a fost identificată prezenţa Stafilococului coagulazo pozitiv. Acelaşi stafilococ a fost identificat în urma analizelor exudatelor unora dintre persoanele care au servit la bal. Până la acest moment nu a putut fi stabilit raportul de cauzalitate, respectiv, dacă transmiterea s-a făcut de la o persoană la alimente sau invers. Cert este că acest stafilococ se răspândeşte cu repeziciune şi produce foarte repede efecte în unele organisme. Odată cu sentimentul de profundă mâhnire, vin inevitabil şi concluziile. Iar prima concluzie este că dintr-o singură întâmplare nefastă înveţi mai mult decât din zece întâmplări fericite. În acelaşi timp, este incredibil cât de mulţi oameni sunt dispuşi să-ţi fie alături la nevoie şi, în acelaşi timp, că alţii se grăbesc să judece şi să arunce cu pietre. Mă bucur că toată lumea este bine şi regretăm cu toţii cele întâmplate. Şi aşa cum se întâmplă în viaţă, învăţăm din toate şi mergem mai departe. De-a lungul timpului am trecut prin multe încercări grele, dar am reuşit întotdeauna să ne păstrăm tradiţiile şi identitatea”, a subliniat deputatul.
Dumitriţa Gliga a precizat că „Balul Însuraţilor” nu este doar un spectacol cu un anumit specific, ci este un obicei popular foarte vechi de pe meleagurile mureşene, „transmis din generaţie în generaţie de oameni cu suflet mare, pentru care păstrarea zestrei culturale este o datorie sfântă”.
„Pentru noi este un moment unic, când ne întâlnim la joc, îmbrăcaţi în haine populare, moştenite de la părinţii şi bunicii noştri. Îmi doresc din suflet să fim împreună şi în anii următori, pentru a duce mai departe moştenirea noastră culturală”, a conchis Dumitriţa Gliga.
Ancheta DSP a stabilit prezenţa stafilococului coagulazo-pozitiv în mai multe alimente
Ancheta epidemiologică declanşată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureş, în urma raportării celor 37 de cazuri cu simptome specifice unei toxiinfecţii alimentare la „Balul Însuraţilor” din municipiul Reghin, a stabilit prezenţa stafilococului coagulazo-pozitiv în mai multe alimente, cum ar fi ciorba, toba, caşcavalul, cârnaţii, slănina şi jumările, care au fost servite la acel eveniment.
La fel, potrivit unui buletin de analiză parţial, emis de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (LSVSA) Mureş, brânza frământată a fost identificată ca fiind contaminată cu stafilococ coagulazo-pozitiv.
Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, general de brigadă Călin Handrea, a susţinut că Planul Roşu de intervenţie, elaborat în anul 2010, a fost activat pentru prima oară în cazul evenimentului de la „Balul Însuraţilor” din Reghin, când aproape 40 de persoane au necesitat intervenţie medicală în urma unor toxiinfecţii alimentare.
La nivelul judeţului Mureş, Planul Roşu de intervenţii se activează doar atunci când numărul de victime estimat în urma unui eveniment ajunge la 15.