Energia a apărut ca o problemă majoră de campanie în Australia, al doilea cel mai mare exportator de GNL din lume și cel mai mare furnizor al Japoniei, care se confruntă cu o criză a aprovizionării cu gaze pe piața de pe coasta de est și se confruntă cu creșterea prețurilor la electricitate.
Un sondaj urmărit pe scară largă a arătat că partidul de guvernământ Laburist și-ar putea păstra puterea cu o majoritate redusă. Alegerile ar putea oferi, de asemenea, un parlament suspendat, cu Laburiştii formând probabil un guvern minoritar.
O alianță cu Verzii sau cu candidați independenți axați pe mediu ar putea duce la un impuls mai mare pentru energie regenerabilă și politici mai puțin favorabile pentru industria gazelor.
Firmele japoneze nu sunt doar cumpărători importanți de GNL australian, ci dețin și participații în proiecte de GNL, cea mai mare investiție fiind realizată de Inpex, care operează Ichthys LNG în Darwin. JERA a cumpărat anul trecut un pachet de 15% din proiectul Scarborough LNG dezvoltat de Woodside Energy în largul Australiei de Vest.
Companiile au fost zguduite de politicile puse în aplicare de guvernul laburist, inclusiv extinderea controalelor la exportul de gaze după ce prețurile energiei au crescut în urma războiului din Ucraina și regulile care cer marilor poluatori să reducă drastic emisiile.
Aceste politici au crescut incertitudinea în aprovizionare și au crescut costurile la instalațiile de GNL, spun jucătorii japonezi.
„Recunoaștem eforturile lor de a emite noua strategie de gaz. Dar în același timp… nu a fost luat nimic în ceea ce privește acțiunile pentru a atenua preocupările legitime ale importatorilor japonezi, ceea ce nu este foarte util pentru viitor pentru a decide de unde vom cumpăra GNL”, a declarat Tatsuya Terazawa, președinte și CEO al Institutului de Economie a Energiei, Japonia (IEEJ), un influent gânditor al politicii energetice.
Guvernul laburist „a acționat pentru a asigura gaz pentru utilizatorii casnici, rămânând în același timp un exportator de energie de încredere și de încredere”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului.
Adăugând preocupărilor cumpărătorilor de GNL, coaliția de opoziție liberală-națională din Australia s-a angajat să forțeze exportatorii de pe coasta de est să direcționeze gaz necontractat către piața internă.
Doi comercianți de la importatori japonezi au spus că acest lucru ar însemna mai puțin GNL pentru export, ceea ce poate duce la creșterea prețurilor pentru noi oferte pe termen lung. Aceștia au refuzat să fie identificați, deoarece nu erau autorizați să vorbească cu presa.
De asemenea, ar putea afecta relațiile cumpărător-vânzător dacă producătorii nu își pot îndeplini obligațiile contractuale din cauza unei penurii interne de aprovizionare, au spus comercianții. Coaliția conservatoare a declarat că politica sa de gaz nu va afecta volumele contractate existente.
Ea consideră necesară rezervația de gaz de pe coasta de est, deoarece, deși Australia exportă mult mai mult gaz decât consumă, cea mai mare parte a producției sale este în nord-vest, departe de sud-est, unde cererea este cea mai mare.
Din totalul exporturilor de GNL ale Australiei, de 81 de milioane de tone metrice în 2024, peste o treime au fost expediate în Japonia, conform datelor Kpler, reprezentând aproximativ 40% din importurile de GNL din Japonia.
Pentru a reduce riscurile de preluare, cumpărătorii japonezi spun că pot apela mai mult la alți furnizori.
Pentru JERA, cel mai mare cumpărător de GNL australian din Japonia, ar avea sens să se diversifice „pentru a „echivala” riscul și pentru a-și atinge obiectivul primordial de aprovizionare cu energie fiabilă, accesibilă și sigură”, a spus compania într-o postare pe LinkedIn, citând un discurs la Perth luna trecută a vicepreședintelui său senior al GNL, Hitoshi Nishizawa.
El a îndemnat Australia să-și facă GNL „mai competitiv”, a spus JERA, adăugând că SUA ar avea „GNL abundent și mai ieftin” la mijlocul anilor 2030, când unele contracte cheie de cumpărare a GNL australian urmează să expire.
Președintele Power Electric Chugoku, Kengo Nakagawa le-a declarat vineri reporterilor că ar dori ca următorul guvern australian să asigure o aprovizionare stabilă cu energie și să evite schimbările bruște de politică.
Inpex a refuzat să comenteze reglementările australiene înainte de alegeri.
Sondajul are loc pe fondul unui impuls al președintelui american Donald Trump ca Japonia să cumpere mai mult gaz american, inclusiv dintr-un proiect propus în Alaska, amenințănd în același timp tarifele comerciale.
Terazawa de la IEEJ a spus că țări precum SUA, Canada și Qatar oferă alternative Japoniei pentru a-și satisface cererea de GNL. „Ne place Australia și GNL-ul său, dar există și alți concurenți”.