Cursa între Harris şi Trump, mai strânsă ca niciodată cu 15 zile înainte de alegeri

Cu 15 zile înaintea alegerilor prezidenţiale americane, într-o campanie pe un ton zilnic mai virulent, sondajele nu-i departajează pe Kamala Harris şi Donald Trump, care continuau luni să străbată cele mai strategice state, relatează AFP.

Vicepreşedinta desfăşoară un turneu-fulger în trei state-cheie – Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin – în estul ţării, iar fostul preşedinte într-o regiune din North Carolina (sud-est) devastată de un uragan recent, în care susţinătorii săi difuzează informaţii mincinoase despre ajutoarele guvernamentale.

Potrivit unor date oficiale publicate luni, echipa de campanie a Kamalei Harris a depăşit 270 de milioane de dolari în septembrie, în timp ce tabăra lui Trump a strâns doar 78 de milioane.

Potrivit The New Yorkk Times (NYT), vicepreşedinta a strâns peste un miliard de dolari de la intrarea în campanie, în iulie, după retragerea preşedintelui în exerciţiu Joe Biden – o sumă fără precedent în trei luni de campanie.

Însă acest avantaj finan ciar nu se traduce în capital electoral, potrivit xondajelor.

CENTRU-DREAPTA

În cele şapte state cruciale în alegerile prezidenţiale – cele patru deja citate, Arizona, Nevada şi Georgia – ultimele pontaje publicate luni de NYT sunt incapabile să-i departajeze pe cei doi candidaţi.

Acelaşi lucru este valabil într-un sondaj realizat de The Washington Post (WP) asupra a 5.000 de alegători din aceleaşi state în prmele 15 zile din octombrie: 47% intenţionează să voteze cu Kamala Harris şi 47% cu Donald Trump.

”Voi da tot ce am”, declara duminică democrata.

Ea face campania luni însoţită de fosta parlamentară republicană Liz Cheney, o adevrsară aprigă a lui Donald Trump care o susţine pe vicepreşedintă, în încercarea de a-i atrage pe conservatorii moderaţi din tabăra sa.

Ţinta lor sunt periferiile rezidenţiale din Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin şi mai ales cele în care fosta ambasadoare americană la ONU Nikki Haley a reuşit să ia voturi de fostul preşedinte în timpul alegerilor primare republicane.

Vicepreşedinta, care a împlinit 60 de ani duminică, începe să-şi înăsprească tonul împotriva rivalului său, al cărui comportament ”înjoseşte”, îl acuză ea, funcţia de preşedinte.

Donald Trump şi-a cerscut cu un nivel violenţa verbală. ”Ar trebui să-i spuneţi Kamalei Harris că v-aţi săturat (…). Eşti o vicepreşedintă de că…, cea mai rea, eşti concediată. Pleacă de-aici!”, le-a spus el susţinătorilor săi, sâmbătă, în Pennsylvania.

TRUMP LA MCDONALD’S

Miliardarul a făcut curte claselor populare în weekend, pozând cu muncitori cu căşti de şantier sâmbătă şi făcând pe servitorul la un McDonald’s duminică.

Luni, candidatul republican prevedea mai multye etape în North Carolina, la Asheville, un oraş afectat dur de uraganul Helene la sfârşitul lui septembrie.

”Tocmai am făcut primul duş cald azi”, a declarat vineri AFP Shelley Hughes, o locuitoare a unei comune apropiate de Asheville, care spune că va vota cu candidatul republican.

”Totul seamănă cu o zonă de război. N-am alt cuvânt mai bun să descriu” situaţia, a adăugat ea.

Helene, al doilea cel mai sângeros uragan care a lovit Statele Unite continantale în mai bine de o jumătate de secol, s-a soldat cu cel puţin 240 de morţi în sud-estul ţării, dintre care cel puţin 124 în North Carolina.

Două săptămâni mai târziu, 16 persoane au murit în Florida, în timpul altului uragan, Milton.

Cele două uragane au luat rapid o dimensiune politică.

Donald Trump şi aleşi conservatori au lansat acuzaţii mincinoase împotriva gestionării guvernamentale a acestor catastrofe, dintre care mai multe au fost dezminţite de către guvernatorii statelor respective, inclusiv republicani.

Fostul preşedinte i-a acuzat pe democraţi de faptul că au ”furat banii” Agenţiei federale de răspuns la catastrofe naturale (FEMA) ”pentru a-i da imigranţilor ilegali”.

Vicepreşedinte ANS: Suntem în faza de elaborare a curriculumului pentru educaţie nutriţională în şcoli/ Va fi introdusă mai întâi la clasele zero, întâi şi a doua

FC Hermannstadt anunţă că Marius Măldărăşanu şi staful său vor rămâne la echipă