Curtea de Conturi a României va beneficia de experienţa omologilor din Republica Coreea în formarea personalului de audit

Personalul Curţii de Conturi a României va beneficia de pregătire profesională în cadrul Institutului de Formare în Audit şi Inspecţie al SAI Coreea, în vederea consolidării activităţii specifice şi a îmbunătăţirii performanţei instituţiei în domeniile prioritare.

Conform unui comunicat al autorităţii de audit, remis, vineri, AGERPRES, o delegaţie a Curţii de Conturi a României, condusă de preşedintele instituţiei, Mihai Busuioc, şi vicepreşedintele Ion Mocioalcă a efectuat, în perioada 21 – 25 octombrie, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia preşedintelui Consiliului de Audit şi Inspecţie al Republicii Coreea (BAI), Jaehae Choe.

Vizita, realizată în baza acordului de cooperare dintre cele două instituţii supreme de audit (SAI), a vizat întărirea schimburilor de experienţă în ceea ce priveşte planificarea strategică şi analiza de risc în activitatea specifică. În acest sens, se menţionează în comunicat, preşedintele Mihai Busuioc a subliniat necesitatea cunoaşterii unor noi perspective privind abordarea temelor de audit în cadrul misiunilor desfăşurate în domenii cheie, cu impact direct în viaţa cetăţenilor.

„Trebuie să ne întărim rolul de partener fidel al cetăţenilor, prin care ne-am asumat să fim transparenţi şi relevanţi. Consolidarea relaţiilor în cadrul comunităţii Organizaţiei Internaţionale a Instituţiilor Supreme de Audit (INTOSAI) ne asigură suportul SAI-urilor care se confruntă cu provocări similare. Este esenţial să avem oportunitatea de a aduce plusvaloare misiunilor desfăşurate în domenii cheie prin prisma experienţei instituţiilor omoloage”, a declarat Mihai Busuioc, citat în comunicat.

La rândul său, preşedintele Consiliului de Audit şi Inspecţie al Republicii Coreea (BAI) a evidenţiat necesitatea adaptării rolului specific al SAI-urilor în contextul provocărilor actuale.

„La fel ca şi preşedintele Mihai Busuioc, de la preluarea mandatului, am pus accent pe dezvoltarea componentei de audit pentru ca aceasta să fie în concordanţă cu standardele şi bunele practici internaţionale. Focusul misiunilor de audit trebuie să fie corelat cu dezvoltarea economică a ţărilor noastre, implicit cu necesităţile generate de schimbările rapide din societate. În final, scopul fiecărei instituţii supreme de audit este de a monitoriza modul în care sunt gestionate fondurile publice, astfel încât activitatea noastră să aibă impactul social aşteptat de cetăţeni”, a spus Jaehae Choe.

În acest sens, una dintre prezentările susţinute de experţii BAI, având în vedere cele mai critice provocări din societate, s-a concentrat pe situaţia copiilor vulnerabili din Republica Coreea, ca urmare a neînregistrării acestora în sistemul de evidenţă al populaţiei, în contextul în care rata natalităţii în anul 2023 a scăzut la 0,72, unul dintre cele mai scăzute nivele în rândul statelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Dezbaterile au avut loc în condiţiile în care planificarea strategică a activităţii de audit trebuie să ţină cont de principalele preocupări ale societăţii.

„În urma discuţiilor, cele două părţi au convenit ca personalul Curţii de Conturi a României să beneficieze de pregătire profesională în cadrul Institutului de Formare în Audit şi Inspecţie al SAI Coreea, în vederea consolidării activităţii specifice şi a îmbunătăţirii performanţei instituţiei în domeniile prioritare. Vizita a avut, de asemenea, un rol important în consolidarea profilului Curţii de Conturi a României în cadrul comunităţii internaţionale de audit, obiectiv asumat în actuala Strategie de Dezvoltare Instituţională 2023-2028”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în marja vizitei oficiale, delegaţia a avut o întrevedere şi cu Cezar Manole Armeanu, ambasadorul României în Republica Coreea. Discuţiile s-au concentrat pe preocupările comune ale celor două ţări, menţionându-se că o strânsă cooperare instituţională în materia managementului finanţelor publice răspunde obiectivelor Parteneriatului strategic dintre cele două state şi contribuie la aprofundarea legăturilor tradiţionale dintre România şi Republica Coreea. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)

 

* Sursa foto: www.curteadeconturi.ro 

Sursa: www.agerpres.ro

Ministrul Burduja: România, Republica Moldova şi Ucraina au obiective comune privind energia

Ciolacu s-a întâlnit cu asociaţiile rezerviştilor militari: Susţin cu fermitate adoptarea proiectului de eliminare a inechităţilor privind pensiile militare / Apel către competitorii politici să nu mai folosească instituţiile în lupta electorală