Potrivit CV-ului, Alexandru Vasile susține că e licențiat în științe juridice la Facultatea de Drept din cadrul Universității București și că a finalizat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Spiru Haret.
Ulterior, în 2003, în mandatul ministrului Rodica Stănoiu, acesta a intrat în Ministerul Justiției, pe un post de consilier juridic (asimiliat magistraților), având ca activitate „organizarea instanțelor și statistică judiciară”.
A stat în Ministerul Justiției până la finalul lunii ianuarie 2005, când a devenit consilier juridic la Consiliul Superior al Magistraturii (cu aceeași activitate, organizarea instanțelor și parchetelor). În martie 2005, președintele CSM era judecătorul Dan Lupașcu.
Între 2005 și 2006, Alexandru Vasile a obținut o „diplomă universitară de drept al afacerilor și cooperării internaționale” la Institutul de Drept al Afacerilor Nicolae Titulescu – Henri Capitant din cadrul Universității București.
În paralel, în anul 2006, a revenit la Ministerul Justiției, tot în calitate de consilier juridic, de data asta la direcția de „analiză și avizare acte normative”. A rămas în această funcție până în anul 2010. A prins mandatele următorilor miniștri: Monica Macovei (un an), Tudor Chiuariu, Teodor Meleșcanu (interimar) și Cătălin Predoiu (doi ani).
A devenit judecător în anul 2010, la Judecătoria Ploiești. Trei ani mai târziu, în 2013, acesta a fost detașat în Ministerul Justiției la Direcția Analiză și avizare acte normative. A fost detașat la Ministerul Justiției timp de patru ani, până în 2017. A prins mandatele următorilor miniștri: Robert Cazanciuc, Raluca Prună, Florin Iordache, Ana Birchall și Tudorel Toader.
În timp ce era detașat la Ministerul Justiției, Alexandru Vasile a promovat de la Judecătoria Ploiești la Tribunalul Prahova (pe 1 iulie 2016). A mai promovat în anul 2021 pe loc de judecător cu grad profesional de curte de apel și în prezent este judecător la Curtea de Apel Ploiești.
Important de menționat în acest caz este că a mai fost propus pentru detașare la Ministerul Justiției la finalul anului 2020, printr-o decizie semnată de un secretar de stat din cadrul instituției – Olivia Morar (fost secretar de stat numit în funcție de premierul Ludovic Orban și devenit în paralel parlamentar PNL și, ulterior, Forța Dreptei).
Deși CSM a aprobat inițial detașarea, decizia a fost întoarsă pe fondul unui aviz negativ al instanțelor prahovene, care subliniau că nu au suficienți judecători și că detașarea aduce „un impact negativ”. Din documentele obținute de sursa citată mai reiese că în anul 2019 fusese evaluat cu calificativul „foarte bine” și că nu fusese sancționat disciplinar între anii 2016-2019.
Menționăm că CV-ul se oprește în anul 2020.