Dacă va fi ales, Donald Trump vrea să aibă un cuvânt de spus în politica monetară a băncii centrale. Alte declaraţii ale fostului preşedinte făcute într-o rară conferinţă de presă

Fostul preşedinte american Donald Trump, candidatul Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, a declarat joi că „preşedintele ar trebui să aibă un cuvânt de spus” în politica monetară a SUA, care în mod normal este responsabilitatea băncii centrale (Fed), relatează AFP şi Reuters.

„Cred că preşedintele ar trebui să aibă un cuvânt de spus în acest sens, aceasta este convingerea mea profundă. Cred că în cazul meu, eu care am făcut mulţi bani, am avut mult succes, cred că am instincte mai bune decât, de cele mai multe ori, oamenii care sunt la Fed sau preşedintele acesteia”, a declarat Donald Trump într-o conferinţă de presă la Palm Beach (Florida).

În majoritatea marilor economii ale lumii, banca centrală decide politica monetară în mod complet independent pentru a o proteja, conform teoriilor economice, de interferenţele autorităţilor politice, ale căror priorităţi pot fi diferite. Aceasta este o abordare pe care Donald Trump a regretat-o în repetate rânduri, adăugând joi că Fed „foarte des greşeşte”.

De asemenea, el a profitat de ocazie pentru a-l critica pe preşedintele Fed, Jerome Powell, spunând că acesta întotdeauna „acţionează fie puţin prea devreme, fie puţin prea târziu”.

Donald Trump a declarat că deciziile de politică monetară ar trebui luate „de cele mai multe ori pe baza unei intuiţii”. Fed a afirmat în repetate rânduri că îşi bazează deciziile pe datele macroeconomice disponibile.

Donald Trump îl critică în mod regulat pe Jerome Powell, chiar dacă el l-a ales să conducă Fed atunci când se afla la Casa Albă. În februarie, el l-a criticat pe Powell pentru că dorea să reducă ratele în 2024 reproşându-i că în acest fel vrea să-i ajute pe democraţi să câştige alegerile prezidenţiale.

De asemenea, Trump a dat asigurări că nu îl va numi din nou la conducerea Fed, dacă va fi ales.

Chiar şi înainte de aceasta, când era preşedinte, miliardarul republican a atacat în mod regulat Fed şi pe Jerome Powell pentru că nu a redus ratele suficient de mult pentru a fi pe placul său. El a rupt astfel tradiţia respectului, distanţei şi independenţei puterii politice faţă de instituţia monetară a ţării. Cu toate acestea, la 16 iulie, candidatul republican a declarat că, dacă va câştiga la 5 noiembrie, l-ar putea lăsa pe Jerome Powell să îşi încheie mandatul de patru ani. „Dacă cred că face ceea ce trebuie”, a spus el.

Jerome Powell conduce Fed din 2018. Al doilea său mandat se va încheia în 2026.

TRUMP O CRITICĂ PE HARRIS CĂ NU DĂ INTERVIURI

Într-o rară sesiune de întrebări şi răspunsuri cu reporterii, care s-a întins pe mai mult de o oră, Trump a trecut joi de la un subiect la altul, afirmând că rivalii democraţi, Kamala Harris şi Tim Walz sunt candidaţi slabi care deja scad în sondaje.

Cu toate acestea, Trump a deplâns faptul că nu este în măsură să se confrunte cu Biden în alegeri, sugerând că preşedintele a fost victima unui complot neconstituţional pentru a-l îndepărta din cursa pentru Casa Albă. Biden a renunţat la candidatura sa şubredă pentru realegere sub presiunea colegilor democraţi îngrijoraţi de şansele sale mici de victorie în alegerile din 5 noiembrie, după o prestaţie slabă la dezbaterea cu Donald Trump.

Întrebat despre comentariile sale controversate de săptămâna trecută că Harris, care este de origine jamaicană şi indiană, recent „s-a întâmplat să devină de culoare”, Trump a spus: „Va trebui să o întrebaţi pe ea asta, pentru că ea este cea care a spus-o, nu eu am spus-o…. Pentru mine nu contează. Dar pentru ea, din punctul ei de vedere, cred că este foarte lipsit de respect pentru amândoi (părinţii), într-adevăr, indiferent dacă este indian sau negru, cred că este foarte lipsit de respect pentru amândoi”.

Comentariile iniţiale ale lui Trump, făcute în faţa unei audienţe de jurnalişti de culoare, au atras condamnarea generală şi au lăsat donatorii şi consilierii nedumeriţi şi alarmaţi, potrivit unor surse.

De asemenea, Trump a ironizat joi mărimea mulţimilor care se strâng la mitingurile din campania lui Harris. El a afirmat în mod fals că mulţimea căreia i s-a adresat la 6 ianuarie 2021 – ziua în care susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul SUA – a fost la fel de mare ca cea care a umplut National Mall din Washington pentru discursul „Am un vis” al lui Martin Luther King în 1963. „De fapt, am avut mai mulţi oameni”, a spus Trump. „Dar nu mă deranjează, pentru că mi-a plăcut de Dr. Martin Luther King”, a completat el.

Reluând o critică recentă formulată de campania sa, Trump a criticat-o pe Harris pentru că nu a acordat niciun interviu presei de când şi-a lansat campania. „Nu ştie să dea un interviu. Nu este competentă”, a spus Trump, numind-o ulterior din nou „obraznică”, un cuvânt pe care îl foloseşte adesea pentru a denigra criticii de sex feminin.

Trump a făcut constant interviuri cu presa, deşi acestea sunt de obicei acordate unor instituţii şi reporteri prietenoşi, de orientare de dreapta. Miercuri, el a intervenit telefonic la emisiunea matinală „Fox & Friends” şi a răspuns întrebărilor gazdelor emisiunii.

Trump şi-a anunţat conferinţa de presă joi dimineaţă pe platforma sa de social media şi doar un grup restrâns de reporteri au primit înştiinţarea prealabilă necesară pentru a se deplasa la timp la staţiunea sa din Florida.

Harris şi Walz s-au întâlnit joi cu muncitorii din industria auto din Detroit, în urma obţinerii susţinerii candidaturii lor din partea sindicatul United Auto Workers, ca parte a unei campanii de mobilizare a muncitorilor din statele cheie.

 

Un bărbat de 32 de ani a murit într-un accident pe DN 1, în judeţul Prahova / A traversat pe bicicletă, fiind lovit de o maşină condusă de un poliţist aflat în timpul liber

Pentru prima dată, Kamala Harris îl conduce pe Donald Trump cu 5 puncte procentuale într-un sondaj Ipsos