Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, l-a acuzat marţi, într-o conferinţă de presă, pe Dalai Lama de “participarea la activităţi separatiste împotriva Chinei sub pretextul religiei”.
Mao Ning a susţinut că “economia tibetană actuală este înfloritoare, societatea este armonioasă şi stabilă, iar tradiţiile culturale sunt protejate şi promovate” sub conducerea Partidului Comunist Chinez.
“Facem apel la Statele Unite să recunoască pe deplin importanţa şi sensibilitatea chestiunilor legate de Tibet”, a adăugat purtătoarea de cuvânt chineză, solicitând Washingtonului să nu se amestece în “afacerile sale interne”.
Într-un comunicat, Marco Rubio a reafirmat sprijinul SUA pentru dreptul tibetanilor de a-i “alege şi de a-i venera liber pe liderii lor religioşi fără interferenţe”, într-un mesaj interpretat ca un avertisment direct adresat China.
Marţi, liderul budist care locuieşte în India din 1959, după evadarea din Tibet, a anunţat o viitoare reîncarnare care va fi gestionată de cercul său apropiat, ceea ce a constituit o provocare directă pentru China, care a anexat Tibetul şi insistă că “reîncarnarea” este o problemă politică internă supusă aprobării statului.