Dan Greere („Vânătorii de comori: România S2”): „Cel mai interesant obiect pe care l-am evaluat a fost Insigna de absolvire a Şcolii Superioare de Război, varianta rară”

Dan Greere, dealer de obiecte vintage, şi echipa de la Liquid Money revin la History Channel din 1 aprilie, de la ora 21:00, în sezonul 2 din „Vânătorii de comori: România”. În echipă, Dan Greere (44 de ani) îşi pune în valoare spontaneitatea şi empatia, iar una dintre marile sale pasiuni sunt jucăriile vechi, pentru că îi place să îşi păstreze viu copilul interior. În urmă cu trei ani, s-a mutat la Sibiu, căutând mai mult decât un simplu job – şi a găsit formula perfectă: o carieră care îi permite să interacţioneze cu oamenii şi să le descopere poveştile fascinante. El a povestit, într-un interviu pentru News.ro, mai multe despre cum reuşeşte să găsească frumuseţea în lucruri ce ar putea părea, la prima vedere, doar vechituri, despre obiectele evaluate.

Noul sezon al emisiunii „Vânătorii de comori: România” urmăreşte o echipă de patru dealeri români de obiecte vintage, care au doar 48 de ore pentru a satisface cerinţele unui client important. În fiecare episod difuzat în serile de marţi, aceştia caută prin pieţe de vechituri, colecţii personale şi cheamă vânzători la magazinul lor, pentru a găsi cele mai interesante şi profitabile articole.

Echipa este alcătuită din Dan Greere, Liviu Andrei (un negociator desăvârşit şi un antreprenor cu o vastă experienţă în antichităţi), Gabi Badea (fost campion naţional la lupte libere şi coordonator dedicat al casei de amanet Liquid Money) şi Teo Cosma (o tânără plină de energie şi ambiţie, care – deşi nouă în echipă – a învăţat rapid şi este mereu pregătită pentru noi provocări).

Primul sezon a avut 6 episoade şi a fost lansat în mai 2023. Ca şi prima serie, a doua este produsă de Paprika Studios, una dintre cele mai importante companii de producţie din Europa Centrală, Europa de Est şi Ţările Baltice. Compania produce emisiuni de divertisment, reality TV şi seriale de ficţiune pentru numeroase posturi TV, în 17 limbi diferite.

Clienţii celebri care şi-au dorit comori vintage cu greutate istorică în cele 5 noi episoade au fost Cătălin Oprişan (jurnalist), Cristian Hrubaru (om de radio şi TV ), Alex Cozma (creatorul de conţinut din spatele canalului de YouTube „Atenţie, Cad Mere!”), actorul Andrei Aradits şi Mirona Noru (Manager Casa Capşa).

Cei patru membri ai echipei gestionează două magazine Liquid Money cu sediile în Sibiu şi Bucureşti, specializate în obiecte de colecţie.

Ce te motivează cel mai mult în acest domeniu, având în vedere că vii dintr-un mediu tehnic şi ai o viziune mai artistică asupra lucrurilor?

Dan Greere: Ca şi în viaţă, îmbinarea acestor două aspecte, alături de curiozitatea nativă reprezintă motorul care împinge către dezvoltare, schimbare şi admiraţie.

Cum te ajută pasiunea ta pentru poezie şi artă în procesul de selecţie a obiectelor vintage?

D.G.: Pasiunea pentru poezie şi arta cerne automat kitsch-urile de obiectele născute din pasiune şi armonie.

Care este cel mai ciudat sau trăsnit obiect pe care l-ai evaluat vreodată?

D.G.: Cel mai interesant obiect pe care l-am evaluat până acum a fost unul înţesat de simboluri şi mesaje ascunse: o insignă. Insigna de absolvire a Şcolii Superioare de Război, varianta rară, din argint, o piesă pe care o avem la vânzare în magazinul nostru.

Care este povestea din spatele celei mai valoroase jucării vintage pe care ai descoperit-o până acum?

D.G.: Povestea este una personala, ceea ce îi da, cel puţin pentru mine, o valoare deosebită. „Jucăria” în cauză este o trusă de traforaj din 1981, pe care tatăl meu a descoperit-o în pod. A fost folosită de mine în şcoala generală, la materia Atelier. Unde am avut media 10, desigur.

Cum ţi se par clienţii din noul sezon?

D.G.: Mi-a plăcut întotdeauna să cred ca în fiecare din noi sălăşluieşte un mic vânător de comori, un negociator care se activează într-un anumit punct al vieţii. O bună parte din clienţii noului sezon ne-au întâmpinat alături de acest aliat interior, ceea ce a făcut ca unele dintre interacţiuni să fie de-a dreptul incandescente.

Dacă ai putea deţine orice obiect vechi din lume, care-ar fi acesta şi de ce?

D.G.: Nu ţin neapărat să deţin un obiect anume, căci suntem până la urmă doar chiriaşi ai lucrurilor vizibile, pe o perioadă limitată. Însă mi-aş dori să cunosc un geniu creator, care să-mi împărtăşească din cunoştintele la care a avut acces. Îmi vine în minte Nikola Tesla care – printre multe altele – pare-se că a construit maşina timpului. Uite, maşina timpului. Pentru o clipă. Ca să-l cunosc pe Tesla. Şi să-mi împrumute proiectul maşinăriei.

Cum reuşeşti să găseşti frumuseţea în obiectele pe care alţii poate le consideră  „inutile” sau „vechituri bune de aruncat”?

D.G.: Este o aptitudine care ţine de nivelul de conştiinţa la care se găseşte fiecare şi pe care o aplic în viaţa de zi cu zi, în relaţiile cu oamenii pe care îi întâlnesc. Încerc de fiecare dată să descopăr şi să pun în evidenţă calităţile. Defectele sunt evidente, de cele mai multe ori.

Soarele se întâlneşte cu Luna pentru o eclipsă parţială. Unde este vizibilă în România – FOTO

Jaqueline Cristian s-a calificat în semifinale la turneul WTA125 de la Puerto Vallarta