Dan Șucu declară război guvernului: Ei vor dori să cheltuie în plus. Trebuie să apărăm ce am muncit

„Tot ce aţi făcut până acum trebuie şi apărat. Nu puteţi doar să faceţi, trebuie să apăraţi ce aţi făcut. De cine să vă apăraţi? Păi hai să vă spun de cine. Anul trecut, cheltuielile bugetare cu salarii au crescut cu 26%. Anul ăsta cresc din nou. Vă mai spun de ce trebuie să vă apăraţi? Vă aduceţi aminte 2010? Un guvern slab, condus de un domn care acum se pare că e pe la Cluj, ştiu sigur că e la Cluj, care neputând să-şi adapteze, să-şi diminueze cheltuielile de la nivelul veniturilor pe care le avea, a hotărât peste noapte că va mări TVA de la 19% la 24% într-o perioadă în care lucrurile mergeau groaznic în societăţile noastre, atât în fabrici, în magazine, peste tot. Rezultatul? O criză prelungită cu încă 3 ani de zile, sute de mii de firme distruse, nişte criminali economici. Se poate întâmpla asta din nou? Mâine. Avem obligaţia să luptăm împotriva ei acum. Putem să ne ascundem după degete, putem să ne uităm în spate, în faţă, dar de fapt ăsta e subiectul. Ce aţi muncit până acum trebuie apărat. Ei vor dori să cheltuie în plus. Nu contează de unde, e clar de unde. Asta e tot”, a spus Dan Şucu, la lansarea studiului „Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergenţă şi sustenabilitate fiscal-bugetară”.

El a declarat că organizaţia este singura confederaţie reprezentativă a României şi că are dreptul să ştie ce se întâmplă, să intervină şi să fie consultată în cazul în care este luată o decizie cu privire la modificarea sistemului de impozitate.

De asemenea, acesta este motivul pentru care a fost elaborat studiul de către ASE, pentru a veni cu date care să nu fie contestate.

ASF a făcut un studiu care arată că e nevoie de menținerea cotei unice

Academia de Studii Economice din Bucureşti a lansat joi studiului „Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergenţă şi sustenabilitate fiscal-bugetară”, realizat de către o echipă de experţi, cadre didactice, la solicitarea Confederaţia Patronală Concordia. Scopul studiului este evaluarea impactului cotei unice de impozitare asupra evoluţiei economiei româneşti, de la introducerea sa şi până în prezent, şi necesitatea elaborării mai multor scenarii de ajustare a acestei cote, în contextul discuţiilor publice despre necesitatea reformării sistemului fiscal.

Concluziile principale ale studiului converg către beneficiile implementării şi menţinerii cotei unice asupra economiei româneşti, aceasta fiind un factor de stabilitate şi creştere economică. Studiul arată că implementarea cotei unice în România a contribuit semnificativ la creşterea economică şi convergenţa cu media UE, înregistrând o creştere a PIB per capita de 52,6 puncte procentuale între 2005 şi 2023.

Analiza demonstrează că regimul cotei unice a sprijinit creşterea clasei de mijloc şi a redus evaziunea fiscală, ceea ce a dus la o distribuţie mai echitabilă a veniturilor.

Potrivit cercetării, datorită cotei unice s-a îmbunătăţit conformarea fiscală, contribuind la o mai bună colectare a veniturilor bugetare şi reducerea economiei informale.

Veniturile statului pot crește și prin menținerea cotei unice

De asemenea, studiul arată că o creştere a nivelului veniturilor statului poate fi asigurată şi în cadrul unui sistem de cotă unică. Un regim de cota progresivă nu ar aduce venituri bugetare semnificativ mai mari, însă impozitarea progresivă implică o birocratizare mai mare, costuri administrative suplimentare, reguli fiscale mai complexe şi un risc crescut de optimizare fiscală din partea contribuabililor.

Totodată, studiul subliniază că predictibilitatea şi simplitatea oferite de cota unică reprezintă un avantaj competitiv esenţial pentru România în atragerea de investiţii şi menţinerea unui climat economic stabil.

Confederaţia Patronală Concordia este partener social reprezentativ la nivel naţional, care aduce împreună firme cu peste 350.000 de angajaţi din 17 industrii esenţiale pentru economie, cu o pondere de mai mult de un sfert din PIB-ul României.

Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) ocupă locul I la nivel naţional şi poziţia 301-400 la nivel global în Top Shanghai, domeniul Economie, şi locul I la nivel naţional în Times Higher Education World University Rankings 2025.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Vladimir Putin taie în carne vie – Șeful unei mari agenții de stat a fost demis

Probleme mari pentru Decathlon: Celebrul retailer francez, acuzat de legături cu firme care obligă oamenii la muncă forțată