Dan Șucu îl felicită pe Nicușor Dan. Concordia solicită responsabilitate economică şi numirea rapidă a unui guvern

Confederaţia Patronală Concordia, organizaţie care reprezintă companii cu jumătate de milion de angajaţi, solicită tuturor actorilor politici, în special partidelor parlamentare, să dea dovadă de responsabilitate faţă de economia românească şi să urmărească numirea cât mai rapidă a unui guvern stabil, cu o majoritate clar asumată, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

„Îl felicit pe domnul Nicuşor Dan pentru victorie şi sunt convins că va păstra drumul european, aşa cum ne-a asigurat. Am apreciat aplecarea domniei sale asupra temelor economice şi promisiunea că nu va încuraja creşterea taxelor, ci cheltuirea responsabilă a banului public, combaterea evaziunii fiscale, reducerea birocraţiei şi reformă administrativă. Noul preşedinte al României are în Concordia un partener solid, alături de care va putea lucra pentru îndeplinirea acestor obiective”, a afirmat Dan Şucu, preşedintele Concordia.

În acest context, Concordia solicită tuturor actorilor politici, în special partidelor parlamentare, „să dea dovadă de responsabilitate faţă de economia românească şi să urmărească numirea cât mai rapidă a unui guvern stabil, cu o majoritate clar asumată”.

„Viitorul guvern are de purtat negocieri dificile cu Comisia Europeană şi cu agenţiile de rating pentru a restabili încrederea în ţara noastră. Reamintim că ne confruntăm cu provocări economice majore, ce necesită acţiune imediată şi coerentă, şi orice decizie economică trebuie să fie agreată cu mediul de afaceri reprezentativ. Alegerile recente ne-au arătat că este nevoie mai mult ca oricând de un dialog permanent al autorităţilor cu societatea şi mediul economic. Avem nevoie de transparenţă şi comunicare continue, eficiente şi reale”, susţin reprezentanţii Concordia.

Conform sursei citate, amânarea unor decizii clare şi oneste, atât în ceea ce priveşte cheltuielile, cât şi în privinţa politicii fiscale, nu va face decât să crească nivelul de impredictibilitate.

„Companiile au nevoie să înţeleagă ce costuri vor avea în viitorul apropiat pentru a nu bloca şi amâna investiţii esenţiale pentru dezvoltarea economică a ţării”, se mai precizează în comunicat.

În acest context, reprezentanţii Concordia recomandă noii conduceri a ţării să se concentreze pe unele priorităţi, una dintre acestea fiind predictibilitatea fiscală. Astfel, Concordia solicită menţinerea cotei unice şi evitarea introducerii de noi taxe fără o evaluare temeinică a impactului economic.

Totodată, Concordia solicită reechilibrarea fiscal-bugetară „prin măsuri cugetate care să nu frâneze economia, incluzând un plan pentru eliminarea cheltuielilor nejustificate, respectarea guvernanţei corporative în companiile de stat, reducerea evaziunii fiscale printr-o colectare eficientă”.

O altă măsură recomandată de mediul de afaceri este debirocratizarea, prin accelerarea digitalizării instituţiilor publice, simplificarea procedurilor administrative şi eficientizarea mecanismelor de accesare a fondurilor europene.

Pe lista de priorităţi se mai află şi investiţiile. Reprezentanţii Concordia solicită operaţionalizarea reformelor din PNRR şi deblocarea fondurilor europene pentru stimularea creşterii economice.

„Confederaţia Patronală Concordia reafirmă disponibilitatea de a rămâne un partener de dialog angajat pentru noua preşedinţie şi pentru viitoarea guvernare. Mediul de afaceri trebuie să fie consultat pe problemele economice care afectează direct competitivitatea şi dezvoltarea durabilă a României şi a mediului privat. Subliniem că implementarea rapidă a măsurilor de reformă economică este esenţială pentru a asigura stabilitatea şi predictibilitatea de care economia României are nevoie pentru a continua să se dezvolte.”, se mai precizează în comunicat.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă 20 dintre cele mai importante sectoare ale economiei româneşti şi este un partener de dialog social, reprezentativ la nivel naţional. Organizaţia are o contribuţie de 30% în PIB şi peste 450.000 de angajaţi în 3.900 de firme mari şi mici, cu capital românesc şi străin.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Papa Leon al XIV-lea l-a primit în audienţă pe vicepreşedintele american JD Vance – FOTO

Sociologul Cătălin Stoica explică cum s-a votat la prezidențiale: Cine sunt, de fapt, votanții lui Nicușor Dan