Danemarca preia frâiele Uniunii Europene: care sunt prioritățile energetice

#image_title

Printre prioritățile sale principale se numără asigurarea aprovizionării cu energie a Europei, stabilirea obiectivelor climatice pentru 2040 și modernizarea infrastructurii energetice a statelor membre ale UE.

În programul său, Danemarca a declarat că va finaliza negocierile privind propunerea UE de eliminare treptată a importurilor de petrol și gaze din Rusia până la sfârșitul mandatului său, în decembrie.

În același timp, se preconizează că va acorda prioritate atingerii unui acord privind un obiectiv climatic pentru 2040, pentru a promova acțiunile Europei în domeniul climei și a oferi claritate investitorilor.

Copenhaga s-a angajat, de asemenea, să ajute țările UE să își prezinte planurile climatice pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris, cunoscute sub numele de contribuții stabilite la nivel național, „cu mult timp înainte” de COP30. Acest lucru va ajuta țara să elaboreze concluzii pentru a defini o poziție a UE înainte de summitul din Brazilia din noiembrie, unde se așteaptă ca lideri din întreaga lume să se reunească pentru a evalua eforturile de combatere a schimbărilor climatice.

Pe lângă reducerea dependenței Europei de energia rusească, Danemarca își propune, de asemenea, să dezvolte un sistem energetic care să ofere energie la prețuri accesibile atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi. Aceasta include sprijinirea unei infrastructuri energetice interconectate, creșterea producției de energie curată și integrarea în continuare a pieței energetice, se arată în document.

În acest scop, președinția daneză va continua lucrările la Planul de acțiune pentru energie accesibilă, propus de Comisia Europeană în februarie, și va dezvolta un cadru pentru accelerarea autorizării proiectelor durabile, extinderea infrastructurii de rețea și atragerea de investiții.

Printre diverse tehnologii, Danemarca „va acorda prioritate și agendei electromobilității”, a spus el, subliniind în același timp potențialul biotehnologiilor, cum ar fi biocombustibilii, de a sprijini tranziția către o energie mai curată.

Pentru a promova tranziția verde, asigurând în același timp competitivitatea blocului comunitar, Danemarca a declarat că este „gata să înceapă negocierile privind posibile propuneri de acte legislative privind inițiativele energetice ale UE în cadrul următorului cadru financiar multianual (CFM) de după 2027”. Se așteaptă ca Comisia să prezinte o propunere legislativă oficială pe această temă în iulie.

Siguranţă

„Danemarca preia președinția UE într-o nouă realitate geopolitică, cu schimbări politice din partea SUA și o Rusie din ce în ce mai asertivă. Prioritățile guvernului pentru președinția UE au fost atent selectate pentru a răspunde provocărilor urgente cu care se confruntă Europa”, a comentat ministrul Afacerilor Europene al țării, Marie Bjerre, care a prezentat programul președinției.

Se reamintește că investițiile în energie electrică reprezintă o „prioritate maximă” pentru UE, iar infrastructura Uniunii trebuie să fie pregătită pentru ca energia electrică să devină principalul său vector energetic, în contextul unei treceri mai ample către surse de energie regenerabilă și al cerințelor energetice în schimbare.

Așa cum a declarat recent comisarul european responsabil, Kardi Simpson, la un forum din Danemarca, nevoile UE în materie de infrastructură energetică vor fi în centrul unei conferințe privind viitorul rețelelor electrice care va fi organizată la Bruxelles în septembrie.

„Rețelele vor fi mai importante ca niciodată. Europa trebuie să își schimbe direcția investițiilor”, a declarat Simpson.

Conferința din septembrie va reuni „cei mai importanți factori de decizie din sectorul rețelelor, publici și privați”, a spus el, adăugând că va fi „o dovadă a voinței noastre politice de a sublinia rolul indispensabil al rețelelor în tranziția energetică”.

Comisia Europeană estimează că UE are nevoie de aproximativ 584 de miliarde de euro (630 de miliarde de dolari) investiții în rețelele de transport și distribuție până în 2030, a declarat Simpson: „Finanțarea publică din bugetele naționale și ale UE, dar și sprijinul din partea piețelor financiare și a investitorilor privați ar trebui să contribuie”.

„În acest scop, în proiectarea pieței energiei electrice, propunem ca tarifele de rețea și investițiile inițiale să reflecte investițiile mari necesare în rețele, atât în transport, cât și în distribuție.”

Începutul oficial al președinției daneze va avea loc la Aarhus pe 3 iulie, unde guvernul danez va găzdui întreaga Comisie Europeană, condusă de președinta Ursula von der Leyen. Vizita va include o deplasare la portul Aarhus pentru a discuta despre tranziția verde a transportului maritim – o prioritate absolută pentru transportul maritim danez. Aceasta marchează un început foarte promițător al președinției din perspectivă maritimă.

Ministerul Finanțelor din Rusia va ajuta Gazprom să evite dubla impozitare pentru datoriile Nord Stream 2

AIEA, informată în privința unui atac cu drone în apropierea centralei nucleare Zaporojie