„Noi nu avem un număr rezonabil nici pentru logopezi, nici pentru psihologi, nici pentru consilierii care fac consiliere în carieră sau consiliere profesională, nu avem un număr rezonabil care să nu transforme această interacţiune într-o formă fără fond”, a afirmat Daniel David într-o conferinţă de presă susţinută miercuri.
Acesta a subliniat că sistemul de învăţământ are nevoie de profesionişti în mai multe sectoare, arătând că e nevoie d eun plan pe termen mediu pentru bugetarea şi ocuparea posturilor de care este nevoie.
„Avem nevoie de mai mulţi profesionişti şi în consiliere, când am spus consiliere am spus inclusiv partea de logopedie, dar ne mai trebuie informaticieni, ne trebuie economişti, că îi transformăm pe profesori în informaticieni şi în economişti. Într-o situaţie de criză economică, sigur că nu mă aştept ca din toamnă să avem bugetul şi să angajăm exact câţi oameni ne trebuie, dar dacă eşti serios şi îţi asumi serios ca Guvern, poţi să vii să spui: câţi trebuie să avem peste doi sau trei ani? Atâţia! Câţi ne permitem în acest an atâţia o să dăm în anul doi şi atâţia vom în anul trei”, mai afirmă Daniel David.
Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre deficitul de cadre didactice la anumite materii, spunând, în acest context, că nu s-ar opune ca în situaţii excepţionale, acolo unde există nevoia de profesori în specialităţi unde există deficit, profesionişti care nu sunt care didactice să pată intra în sistemul de învăţământ preuniversitar.
„Acolo unde avem probleme – şi o să avem probleme majore cu cadrele didactice – va trebui să deschidem mai mult sistemul spre mediul socio-economic. De exemplu, în universităţi noi am început să asimilăm pe niveluri didactice specialişti din mediul socio-economic, în zona de business, mulţi nu puteau să predea, deşi erau oameni de succes în business fiindcă nu aveau doctorat, sau pentru că nu erau în zona educaţională. (…) Cred că acolo unde vor fi probleme, în zona de chimie, biologie, fizică, unde deja încep să apară, cred că va trebui să deschidem sistemul astfel încât să-i lăsăm pe oameni să lucreze în companii, să lucreze acolo unde ei câştigă şi se simt bine, dar să nu refuze să se implice şi în sistemul educaţional. Ca situaţie de excepţie, nu ca regulă generală, fiindcă mesajul meu este acesta: cariera în zona preuniversitară cred că trebuie profesionalizată, doar că atunci când nu ai şi nu ai, cauţi soluţii care să fie soluţii în care să acoperi deficitul dar să păstrezi totuşi la un nivel rezonabil şi calitatea”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.