Dărăban (ACUE): Necesarul de investiţii în infrastructura de distribuţie a energiei electrice până în 2030, între 9 şi 11 miliarde euro

Necesarul de investiţii în infrastructura de distribuţie a energiei electrice, până în 2030, este undeva între 9 şi 11 miliarde euro, fiind luate în calcul diferite ţinte, a afirmat marţi Daniela Dărăban, director executiv, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), în cadrul unei conferinţe referitoare la programul de investiţii.

„Necesarul de investiţii în infrastructura de distribuţie până în 2030 este undeva între 9 şi 11 miliarde euro, deci depinde de cât de ambiţioşi suntem. S-au luat în calcul diferite ţinte. Acum, pe Planului Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice (PNESC) republicat, suntem şi mai ambiţioşi. Ce ne lipseşte, în schimb, este pe partea de implementare, conectare a acestor ambiţii cu restul drumului. Ca să spunem aşa, facem până la jumătate. Dar haideţi să mergem până la client. Ca să mergem până la client, trebuie să facem aceste investiţii în distribuţie şi furnizare şi transport.
Dacă până în momentul de faţă s-au investit undeva la 500 de de milioane de euro pe an în distribuţie, în medie, pe necesarul actual de investiţii ar trebui să ajungem undeva la 1 miliard euro, acesta fiind scenariul de bază, 1,5 miliarde euro scenariul necesar ca să facem faţă ambiţiilor pe care le vedem prin obiectivele naţionale stabilite”, a menţionat Daniela Dărăban.

Ea a precizat că partea de investiţii în distribuţie este „foarte, foarte dependentă de cadrul de reglementare”.

„Este o activitate complet reglementată. În zona de distribuţie avem operatori importanţi, avem fonduri de investiţii importante, avem cel mai mare fond de investiţii din lume care are asset-uri în partea de distribuţie din România. Modul în care cadrul de reglementare reflectă necesitatea creşterii investiţiilor în sectorul de distribuţie în următorii 5 ani este total deficitar, deci nu vom ajunge pe cadrul de reglementare recent aprobat unde ne-am programat, prin restul obiectivelor naţionale. Această lipsă de coordonare, consecvenţă, de aliniere între reglementările şi deciziile naţionale este pentru investitori, cel puţin în zona de business pe care ei o reprezintă, cea mai mare problemă, pentru că noi vom face exact cât ne va permite cadrul de reglementare”, a adăugat Dărăban.

Programul guvernamental de investiţii, obiectivele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru 2024-2025 şi fondurile europene din cadrul multianual pentru România au fost doar câteva dintre subiectele de discuţie propuse în cadrul conferinţei „RoInvest – Ediţia a V-a”, organizată marţi, la Bucureşti. AGERPRES/(AS – autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: www.agerpres.ro

Satu Mare: Cornuri cu furnici şi biscuiţi cu mucegai pentru elevii de la mai multe şcoli

Discuţie în 3 aprilie, între Ciucă, Ciolacu şi Iohannis, despre proiectul care să dea posibilitatea şefului statului să candideze / Ciolacu a promis iniţial sprijin pentru demers / Ciucă nu mai vrea să participe la şedinţele coaliţiei – surse