Datele oficiale: De câte voturi ar avea nevoie un candidat pentru a câștiga Președinția României din primul tur

Potrivit unui comunicat al AEP, diferențele apar ca urmare a operațiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral și a importului de date de la Direcția Generală de Pașapoarte (DGP).

Astfel, în luna septembrie, la nivelul primăriilor, 18.993 de persoane au fost radiate din registrul electoral ca urmare a decesului, iar 164 de persoane au fost radiate ca urmare a faptului că li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puși sub interdicție.

De asemenea, un număr de 78 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în luna septembrie este de 20.644, aceștia fiind înscriși în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor (DGEP).

Datele importate de la Direcția Generală de Pașapoarte relevă că au intrat în evidențe 18.209 alegători noi.

AEP precizează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.010.782 au domiciliul sau reședința în țară, iar 983.508 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

Potrivit legislației electorale, pentru ca un candidat să câștige alegerile prezidențiale din primul tur, trebuie să obțină 50% plus 1 din voturile tuturor alegătorilor cu drept de vot. Astfel, pentru o victorie în primul tur, este nevoie de 9.497.146 voturi.

Sursa: www.stiripesurse.ro

CFR Călători: Cinci perechi de trenuri nu vor circula în perioada 7-10 octombrie pe ruta Bucureşti Nord-Aeroportul Otopeni

Se propun facilități fiscale importante pentru românii din Diaspora care aleg să se întoarcă în țară / Document