Românii se numără printre europenii cei mai atașați de animale de companie, lucru reflectat de numărul mare de câini și pisici cu stăpân înregistrați în România.
Peste 4,2 milioane de câini și peste 4,4 milioane de pisici trăiesc în casele și în jurul gospodăriilor românilor, potrivit statisticilor Federației Europene a Industriei Hranei pentru Animale de Companie (FEDIAF).
Raportul FEDIAF pentru anul 2024 arată că numărul pisicilor și câinilor deținuți de români a fost în creștere, cu aproximativ 100.000 față de anul precedent. De asemenea, documentul precizează că românii dețin aproape 300.000 de păsări ornamentale, peste 150.000 de acvarii, circa 95.000 de rozătoare și alte mamifere mici, precum și peste 32.000 de țestoase.
Creșterea numărului de animale de companie în România arată că tot mai mulți oameni își asumă responsabilitatea pentru aceste viețuitoare, considerate benefice pentru sănătatea fizică și emoțională a stăpânilor lor. Această tendință a contribuit și la creșterea numărului medicilor veterinari din România, la aproape 7.000, precum și la dezvoltarea comerțului cu hrană și accesorii pentru animale.
Dacă în trecut singurele opțiuni ale proprietarilor ai căror câini și pisici au decedat erau îngroparea animalelor pe terenuri private sau incinerarea, în ultimii ani, în mai multe localități a apărut o opțiune suplimentară: înhumarea în cimitire special destinate animalelor de companie.
Unul dintre cele mai vechi cimitire de animale din România a fost înființat în 2003, într-o localitate cu nume parcă predestinat: satul Cățelu, aflat la marginea Capitalei. Un loc de veci în acest cimitir privat pentru animale costă de la 1.100 de lei pentru rozătoare, păsări, pisici și iepuri, și ajunge până la 1.450 de lei pentru câinii de talie foarte mare. Proprietarii mai achită o taxă verde anuală de 200 de lei, precum și, opțional, o taxă de transport.
Dacă doresc, proprietarii pot plăti câteva sute de lei pentru sicriele în care sunt depuse animalele, în funcție de model și mărime, precum și pentru plăcile comemorative și pozele ceramice. Tot aici, animalele decedate pot fi incinerate contra cost, iar cenușa lor poate fi păstrată în urne funerare, disponibile spre achiziție. La cererea proprietarilor, pot fi efectuate și deshumări. Cimitirul de la marginea Capitalei dispune de peste 50.000 de locuri de veci, pe un teren de 1,5 hectare.
La sfârșitul anilor 2000 a fost inaugurat, la Hunedoara, primul cimitir de animale din vestul României. De-a lungul timpului, spațiul alocat s-a umplut cu numeroase morminte pentru câini, pisici, rozătoare, reptile, păsări și chiar pești. Cimitirul a fost deschis în 2010 de familia Bodrean, după pierderea cățelușei Pony.
„Cimitirul este situat pe un deal pitoresc din orașul Hunedoara, acolo unde adie mereu vântul amintirilor. Pe aleile sale, vă puteți întâlni cu emoția, iubirea și despărțirea. În cimitirul nostru, înhumarea este individuală, iar fiecare animăluț este îngropat singur, în mormânt. Înhumarea se face direct în pământ, folosindu-se, de preferință, materiale biodegradabile, prietenoase cu mediul înconjurător. La înmormântare pot asista prietenii și familia, fiind necesară doar o programare”, transmit reprezentanții cimitirului.
Mormântul poate fi marcat cu o plăcuță funerară din marmură sau granit, pe care sunt inscripționate datele de naștere și deces, numele animăluțului și fotografia acestuia, completează aceștia, scrie adevarul.ro.
În ultimii ani, au fost deschise cimitire pentru animalele de companie și în Codlea (județul Brașov), și în comuna Lazăru (județul Bihor). Toate sunt investiții private, însă, recent, administrațiile locale din Cluj-Napoca, Sibiu și Galați au anunțat amenajarea unor astfel de facilități din fonduri publice.
„Începem construcția unui cimitir pentru animale de companie într-o zonă de pădure-parc. Avem la dispoziție cel puțin două hectare de teren în zona Valea Gârbăului – Sfântul Ioan. Gradul de civilizație al unui oraș se măsoară și prin respectul pe care îl arată față de animalele de companie. Ele fac parte din viața noastră. Să le prețuim”, declara în 2024 Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.
Cimitirul din Cluj-Napoca se află și în prezent în faza de proiect. Viitorul cimitir pentru animale de companie din municipiul Sibiu va fi amplasat în zona Dealul Pădurii și va avea aproximativ 600 de morminte, pentru animale de talie mică, medie și mare. Aflat în faza de proiect, cimitirul din Galați va fi amenajat pe o suprafață de 1,5 hectare, cu fonduri alocate de Consiliul Județean Galați.
Pe platformele online, numeroși români au relatat cum s-au despărțit de prietenii lor necuvântători, după moartea acestora.
Un român a povestit că a cheltuit 1.300 de lei pentru incinerarea câinelui său, de talie mare.
„Am primit cenușa, urna, două tablouri făcute cu lăbuțele lui – unul din ipsos, pe care l-am pus pe mobilă, și unul cu cerneală, pe pânză, pe care l-am agățat pe perete, deasupra pătuțului noului cățel. E foarte reconfortant să știu că e cu noi acasă, chiar și așa”, a adăugat acesta.
Alții au relatat că grădina casei, curtea, malurile unor ape și pădurile de la marginea localității au fost locurile unde și-au îngropat animalele. Uneori, au plantat copaci peste morminte.
„Am îngropat pisicuța într-o pădurice din apropierea casei, unde e liniște și nu trece aproape nimeni. Am învelit-o în păturica ei preferată și, ca să fiu sigură că nu o dezgroapă vreun animal, am adunat mai multe pietre și le-am așezat deasupra”, a relatat o româncă.
Legea interzice, însă, îngroparea animalelor pe domeniul public sau în locuri neautorizate.