Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, acuzată de USR că nu a modificat ordinul care blochează reclamaţiile anonime în universităţi, afirmă, joi seară, că hărţuirea sexuală este un flagel cu efecte dezastruoase pentru victime şi toată lumea trebuie să facă tot posibilil pentru evitarea unor astfel de situaţii. Deca afirmă că Ministerul Educaţiei şi-a respectat angajamentul luat şi a făcut propuneri, dar acestea trebuie armonizate cu toată legislaţia existentă şi trebuie discutate cu partenerii sociali. Deca afirmă, de asemenea, că propunerile ministerului se vor aplica tuturor instituţiilor.
”Aşa cum am afirmat deja, hărţuirea sexuală este un flagel cu efecte dezastruoase asupra victimelor. Trebuie să facem tot ce putem pentru a le proteja şi pentru a împiedica răspândirea unor astfel de comportamente. Avem această datorie faţă de victime, pentru că, simţindu-se protejate, vor avea mai mult curaj să denunţe abuzurile. Ministerul Educaţiei şi-a respectat angajamentul şi a transmis, astăzi, propuneri de modificare şi completare a legislaţiei, în urma cazurilor de hărţuire sexuală din mediul universitar, semnalate în spaţiul public”, a scris, joi seară, pe Facebook, Ligia Deca.
Ministrul Educaţiei ăşi exprimă convingerea că ”întreaga societate şi mecanismele instituţionale trebuie să demonstreze «toleranţă zero» pentru agresiunile împotriva demnităţii umane, indiferent de forma lor”.
”Propunerea Ministerului Educaţiei, rezultată şi în întâlnirea interministerială ce a avut loc la începutul săptămânii acesteia, este a unei reglementări care să se aplice tuturor instituţiilor.
Vom continua demersurile pentru armonizarea legislaţiei printr-un dialog cu reprezentanţii federaţiilor naţionale studenţeşti, reprezentanţii Consiliului Naţional al Rectorilor şi ai Consiliului de Etică şi Management Universitar, în cadrul unei dezbateri publice incluzive”, a mai transmis Deca.
Aceasta afirmă că a urmărit permanent să instituie pârghii de contracarare a tuturor formelor de violenţă din sistemul de învăţământ, preuniversitar şi superior.
”Preocuparea mea pentru îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul eticii şi deontologiei profesionale a fost constantă. De aceea, noua Lege a învăţământului superior şi Codul-cadru de etică şi deontologie universitară conţin deja prevederi care, puse în practică, vor duce la limitarea unui flagel – abuzul de poziţia de autoritate. În primul rând, reamintesc că noua Lege a învăţământului superior defineşte hărţuirea sexuală. Apoi, prevede că orice sesizare este înregistrată. Atât legea, cât şi Codul-cadru de etică prevăd explicit că este obligatorie protejarea identităţii victimei, în cazul unei sesizări”, a mai scris Deca.
Potrivit acesteia, mecanismul a depins de cadrul legal aplicabil la vremea instituirii lui, însă dezvăluirile din ultimele zile ale victimelor au demonstrat nevoia de a modifica inclusiv cadrul naţional de soluţionare a petiţiilor, care împiedică analiza petiţiilor anonime.
”Pentru că intervenţia trebuie să fie în acord cu două principii care guvernează sistemul de învăţământ superior – cel al autonomiei universitare şi cel al răspunderii publice – Codul-cadru de etică prevede, în primul rând, faptul că universităţile sunt obligate să reglementeze mecanisme proprii pentru prevenirea abaterilor de la normele de etică şi deontologie universitară. Acelaşi document prevede obligativitatea universităţilor de a desfăşura activităţi de prevenire privind încălcarea acestor norme. Include şi obligaţia ca fiecare universitate să elaboreze ghiduri prin care detaliază cum sunt abordate şi cum sunt soluţionate încălcările normelor de etică şi deontologie universitară şi comportamentele abuzive ale oricăror membri ai comunităţii universitare”, a mai transmis ministrul.
USR a transmis, joi, că premierul PSD Marcel Ciolacu şi ministrul PNL al Educaţiei Ligia Deca au minţit, întrucât, deşi au dat asigurări că într-o săptămână ordinul de ministru care blochează reclamaţiile anonime de abuzuri în universităţi va fi modificat, nu s-a luat nicio decizie în şedinţa de Guvern.
”Ministrul Ligia Deca a anunţat printr-un comunicat de presă că propune nişte soluţii, dar mai urmează o nouă dezbatere pentru armonizarea legislaţiei”, a transmis formaţiunea.
Ministerul Educaţiei propune, în urma acuzaţiilor de hărţuire sexuală din mediul univestitar, promovarea unei reglementări generale, care să se aplice deopotrivă instituţiilor de învăţământ public şi privat, adică întregului sistem naţional de educaţie, precum şi tuturor instituţiilor publice.
De asemenea, instituţia propune analizarea obligatorie a oricăror sesizări cu privire la ”comportamente neconforme”, chiar şi a celor anonime. În urma verificărilor se va realiza un raport pentru cercetare disciplinară sau o sesizare către procurori, în cazul în care există elementele unei infracţiuni.