Decalajul de productivitate dintre Europa şi SUA se adânceşte: Companiile europene trebuie să accelereze adoptarea AI – România poate juca un rol activ

#image_title

Conform acestui studiu, un angajat european produce, astăzi, doar 76% din cât produce un angajat american, o scădere semnificativă faţă de nivelul de acum 30 de ani, când cele două regiuni erau la acelaşi nivel. Lipsa investiţiilor în tehnologie este una dintre cauzele majore ale acestui decalaj. În paralel, 56% dintre cele 800 de companii mari europene analizate nu au implementat niciun proiect major de AI. Dacă toate companiile europene cu venituri de peste un miliard de euro ar ajunge la nivelul de maturitate AI al celor mai performante industrii, economia Europei ar putea creşte cu aproape 200 de miliarde de euro pe an.

“Inteligenţa artificială nu mai este o doar o chestiune de viziune, ci devine tot mai importantă pentru creşterea productivităţii şi pentru menţinerea competitivităţii economice în Europa. România are şansa de a juca un rol activ în acest proces, dar pentru asta e nevoie de investiţii consecvente în tehnologie, educaţie digitală şi parteneriate care să conecteze iniţiativele locale cu ce se întâmplă la nivel internaţional,” a declarat Raluca Burghelea, Country Managing Director, Accenture România.

48% dintre companiile mari au implementat cel puţin o iniţiativă transformaţională cu AI generativ, comparativ cu doar 31% dintre IMM-uri. Având în vedere că Europa are o pondere semnificativ mai mare de companii mici faţă de SUA, acest decalaj devine o vulnerabilitate reală.

În fruntea adopţiei AI se află sectoarele auto, aerospaţial şi apărare, în timp ce telecomunicaţiile şi utilităţile, piloni ai infrastructurii europene, sunt în urmă. Aceste dezechilibre ridică probleme nu doar de competitivitate, ci şi de suveranitate tehnologică. La nivel naţional, Elveţia conduce topul capabilităţilor AI, urmată de Germania, Marea Britanie şi Franţa, în timp ce Italia şi Spania înregistrează cele mai slabe rezultate.

content-image

Pentru ca Europa să valorifice pe deplin beneficiile inteligenţei artificiale, raportul Accenture recomandă construirea unui ecosistem AI solid şi competitiv. Asta înseamnă sprijinirea companiilor mai mici în adoptarea tehnologiilor AI, consolidarea unui ecosistem european autonom şi dezvoltarea unei strategii industriale coordonate. De asemenea, alfabetizarea digitală în AI şi pregătirea angajaţilor sunt foarte importante. Mulţi lucrători europeni (60%) se tem că îşi pot pierde locul de muncă, iar aproximativ o treime (36%) simt că nu au pregătirea necesară pentru a folosi AI eficient.

“Inteligenţa artificială oferă o oportunitate unică pentru ca Europa să-şi reinventeze economia şi să-şi consolideze semnificativ competitivitatea. Companiile europene fac progrese, dar trebuie să valorifice mai mult potenţialul cloud-ului, să modernizeze arhitectura de date şi să investească în dezvoltarea competenţelor pentru a putea scala AI mai rapid şi a-i valorifica întregul potenţial”, a subliniat Mauro Macchi, CEO Accenture pentru EMEA.

content-image

Analiza evidenţiază mai multe bariere esenţiale în scalarea inteligenţei artificiale, printre care: eliminarea obstacolelor legate de calitatea şi integrarea datelor, formarea şi menţinerea echipelor multidisciplinare, gestionarea riscurilor legate de securitate şi confidenţialitate, precum şi demonstrarea valorii adăugate pentru afacere.

Pentru a depăşi aceste dificultăţi, raportul recomandă investiţii în eliminarea obstacolelor legate de date şi în crearea unei baze de date integrate şi de calitate. De asemenea, se subliniază importanţa dezvoltării continue a competenţelor angajaţilor, prin programe de training şi învăţare. În ceea ce priveşte securitatea, se recomandă implementarea unui sistem digital sigur, capabil să reducă riscurile şi problemele tehnice.

Accenture este o companie globală de inovaţie, cu 801.000 de angajaţi care deservesc clienţi din peste 120 de ţări.

SURSE Nicușor Dan și Ilie Bolojan urmează să devină vecini: Ce vilă i se pregăteșe președintelui României

Parada techno din Berlin, cu 200.000 de oameni, s-a încheiat cu 13 răniți grav