Decizia zilei pentru românii cu rate: BNR stopează explozia creditelor în 2025

De asemenea, CA al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50 la sută pe an, şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Banca centrală a decis anul acesta, în două rânduri, scăderea ratei dobânzii cheie, în luna iulie de la 7% pe an la 6,75% pe an, şi în luna august la 6,5% pe an. Dobânda cheie era nemodificată din luna ianuarie a anului trecut.

Ratele la credite ale românilor cresc de la 1 octombrie. Este vestea de ultimă oră care vine de la specialiști. IRCC depășește ROBOR. După explozia ROBOR, mulți români au trecut la IRCC fiindcă aceasta avea o valoare mai mică și astfel au crezut că vor plăti rate mai mici.

IRCC va crește de la 1 octombrie de la 5,86% la 5,99%. E vorba de cea mai mare valoare a indicelui IRCC din ultimii 15 ani. Creșterea ratelor nu va fi foarte mare. De exemplu, pentru un credit de 250.000 lei pe 30 de ani avem o rată de 2.077 lei, iar de la 1 octombrie o să fie 2.100 lei, conform România TV.

”Crește puțin acest IRCC. ROBOR-ul, l-am văzut că scade ușor. De ce? Că ROBOR-ul este oglinda zilei, astăzi, cu cât se împrumută, cu cât își oferă băncile între ele, dar cu cât se împrumută efectiv formează iar IRCC-ul. Dar vedem, de exemplu, că și IRCC-ul acesta zilnic, adică astăzi, este tot 5,5, la fel ca ROBOR-ul, numai că media se va face peste trei luni. Deci, aceste dobânzi de acum le vom vedea de-abia după 1 ianuarie.”, a explicat analistul bancar Irina Chițu, la Pro TV.

 

 

Sursa: www.stiripesurse.ro

Israelul anunță câți luptători Hezbollah au fost uciși de la începutul incursiunii în Liban

BEC a înregistrat candidatura Anei Birchall la preşedinţia României / 9 candidaţi s-au înscris până în prezent în cursa electorală pentru Cotroceni