Decizie importantă a BEC: Cine și cum poate vota cu urnă specială la alegerile prezidențiale din 2024

Decizia stabilește că alegătorii netransportabili, adică cei care nu se pot deplasa la secția de votare din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate și care sunt atestate prin înscrisuri oficiale, pot depune o cerere pentru vot prin intermediul urnei speciale. Echipe formate din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare se vor deplasa la adresa solicitantului pentru a asigura exercitarea dreptului de vot.

Cererile pentru urna specială trebuie depuse la secția de votare arondată adresei solicitantului, în preziua votării, între orele 18:00 și 20:00. Excepție fac cererile depuse la birourile electorale județene sau la cele ale sectoarelor din București, care pot fi trimise până vineri, 22 noiembrie 2024, ora 12:00. În cazul unui al doilea tur de scrutin, termenul limită este vineri, 6 decembrie 2024, ora 12:00.

Aceste cereri pot fi depuse fie fizic, fie prin mijloace electronice, iar documentele necesare includ copii ale actelor medicale care atestă starea de sănătate sau invaliditatea alegătorului. Cererea poate fi depusă de orice persoană, cu excepția candidaților sau a rudelor acestora până la gradul al doilea inclusiv.

Cererea de vot trebuie să includă numele, prenumele, codul numeric personal, adresa, seria și numărul actului de identitate al solicitantului, precum și numărul de telefon. Deși absența numărului de telefon nu duce la respingerea cererii, aceasta trebuie să fie datată și semnată olograf de către alegător. În plus, cererea trebuie să fie însoțită de documente care atestă incapacitatea de deplasare, însă nu este necesar ca acestea să conțină explicit mențiunea „persoană netransportabilă”.

În cazul în care un alegător care a solicitat urna specială nu îndeplinește condițiile legale pentru exercitarea acestui drept, președintele biroului electoral județean, al biroului electoral al sectorului din București sau al secției de votare unde a fost depusă cererea are obligația de a înștiința de îndată persoana respectivă.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Campaniile electorale se suprapun – BEC anunță regulile pentru prezidențiale, cu restricții majore

VIDEO Uraganul John a atins uscatul în Mexic