Declarațiile lui Trump luate la puricat – Cât câștigă SUA din noile tarife

El a impus taxe vamale – sau taxe de import – țărilor din întreaga lume, inclusiv o cotă de 125% la bunurile importate din China. Ca răspuns, China își majorează tarifele la importurile americane.

Unele dintre afirmațiile lui Trump privind comerțul sunt nefondate sau chiar false. BBC Verify a aruncat o privire mai atentă.

„Facem avere cu tarife – 2 miliarde de dolari pe zi”, a spus Trump despre noul său regim tarifar marți.

BBC Verify nu poate găsi nicio cifră publicată care să arate acest lucru.

Departamentul de Trezorerie al SUA publică zilnic o declarație despre câți bani din taxele vamale merg către guvernul federal.

Datele din 7 aprilie – care includ impactul unora dintre tarifele anterioare ale lui Trump – s-au ridicat la 215 de milioane de dolari (168 de milioane de lire sterline).

Această cifră este cu mult sub pretenția lui Trump.

Este posibil să se fi bazat pe previziuni pentru anul următor.

Anul trecut, SUA au importat bunuri pe zi în valoare de 9 miliarde de dolari (7 miliarde de lire sterline).

Unii analiști au calculat că rata medie a tarifelor lui Trump (din 2 aprilie) este de 22%.

Aplicând acest lucru la aceste cifre de import, veți ajunge la 2 miliarde de dolari (1,6 miliarde de lire sterline) pe zi.

Dar acest calcul presupune că volumul importurilor din SUA ar rămâne la acest nivel.

Un alt mod în care Trump și-ar fi putut atinge cifra este bazându-l pe ceea ce a spus consilierul său comercial pe 6 aprilie.

Peter Navarro a susținut că tarifele ar ridica 700 de miliarde de dolari (546 de miliarde de lire sterline) pe an și, din aceasta, puteți ajunge la aproximativ 2 miliarde de dolari pe zi.

Nu este clar cum a venit Navarro cu cifra sa, iar analiştii au susţinut că aceasta ar putea fi mult mai mică.

BBC Verify a cerut Casei Albe dovezile lui Trump.

Un deficit comercial are loc atunci când o țară cumpără mai mult de la o altă țară decât îi vinde și Trump susține că SUA are unul uriaș cu China.

„Avem un deficit comercial de un trilion de dolari cu China”, a declarat Trump reporterilor pe 7 aprilie.

SUA au un deficit comercial mare de bunuri cu China.

Cifrele oficiale arată că a fost puțin peste 295 de miliarde de dolari (230 de miliarde de lire sterline) în 2024 – ceea ce este cu mult mai puțin decât 1 miliard de dolari (780 de miliarde de lire sterline) pretins de Trump.

La nivel global, în 2024, China a exportat cu aproape 1 miliard de dolari (780 de miliarde de lire sterline) mai multe bunuri decât a importat.

Dar, spre deosebire de ceea ce a spus Trump, această cifră se aplică tuturor țărilor, nu doar SUA.

Trump a susținut că Canada percepe fermierilor americani un tarif de 270% pentru produsele lor lactate.

„Canada taxează pentru produsele noastre lactate cu 270%. Nimeni nu știe asta. Te percepe cu 2% pentru primele două cutii de lapte și după aceea ajungi la 270”, a spus Trump.

Este corect că Canada impune tarife mari pentru produsele lactate din SUA – inclusiv 241% pentru lapte, 270% pentru laptele praf și 298% pentru unt – dar acestea se aplică numai în condiții specifice.

În sistemul canadian, produsele lactate din SUA pot intra în țară fără taxe vamale sau cu tarife foarte mici – până la depășirea anumitor cote. Odată ce se întâmplă acest lucru, se aplică tarife mai mari.

Potrivit Departamentului Agriculturii al SUA (USDA), SUA au exportat produse lactate în valoare de 1,14 miliarde de dolari (892 milioane de lire sterline) în Canada în 2024.

În ciuda volumului comerțului dintre cele două țări, Asociația Internațională a Produselor Lactate (IDFA) – care reprezintă industria lactatelor din America – a declarat că „SUA nu s-a apropiat niciodată” de a depăși cotele.

IDFA l-a susținut, totuși, pe Trump, care contestă abordarea Canadei, declarând că cotele tarifare, precum și politica de prețuri a laptelui din Canada denaturează comerțul. Dar a mai spus că un război tarifar va „crea incertitudine și costuri suplimentare pentru fermierii americani de lactate”.

Expertul în comerț David Henig, de la Centrul European pentru Economie Politică Internațională, a declarat pentru BBC Verify că Canada este foarte protectoare față de piața sa de lactate, dar a subliniat că „Președintele Trump a negociat de fapt cel mai recent acord comercial dintre Canada și SUA”.

Pe lângă China, Trump a evidențiat Uniunea Europeană (UE), despre care a spus că a fost creată „pentru a încurca Statele Unite”.

„Știi, noi le luăm milioanele de mașini. Ei nu iau mașini. Ei nu iau produsele noastre din fermă. Nu iau nimic”, a spus el.

În timp ce SUA importă mai multe mașini din UE decât exportă în ea, afirmația lui Trump că nu iau mașini este falsă.

În 2024, UE a importat 164.857 de mașini fabricate în SUA, în valoare de 7,7 miliarde de euro (6,6 miliarde de lire sterline), potrivit Asociației Producătorilor de Automobile Europeni (ACEA).

Multe altele au mers în sens invers – 749.170 de mașini fabricate în UE au fost exportate în SUA anul trecut, în valoare de 38,5 miliarde de euro (33,3 miliarde de lire sterline).

Afirmația lui Trump despre produsele agricole este, de asemenea, falsă.

UE a cumpărat 12,8 miliarde de dolari (10 miliarde de lire sterline) din exporturile agricole americane în 2024, devenind a patra cea mai mare piață de export din UE, SUA – conform USDA.

Sursa: www.stiripesurse.ro

MApN: Opt dintre pacienţii palestinieni aduşi din Gaza, transferaţi în Norvegia cu o aeronavă Spartan

Trump se retrage de la marginea prăpastiei unui război comercial global (BBC)