Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii a publicat un amendament pe site-ul oficial în care apare un document cu semnătura prim- vicepreşedintelui AUR, Marius Lulea, pe un contract de 1, 5 milioane de euro cu o companie americană de lobby, încheiat în campania electorale, în favoarea lui George Simion. Anterior, AUR negase existenţa unui asemenea contract. La vremea respectivă, Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că declanşează un control la AUR, după informaţiile conform cărora partidul condus de George Simion, candidat la alegerile prezidenţiale, ar fi semnat un asemenea contract.
Potrivit , Departamentul american de Justiţie a publicat un nou document semnat de Marius Lulea, vicepreşedinte AUR, din care rezultă că a acceptat contractul de lobby încheiat în 31 martie în SUA cu firma BGD Legal and Consulting, după ce în 23 aprilie contractul respectiv avea doar semnătura reprezentantului companiei respective, Daniel Delnero.
În 24 aprilie, după ce informaţiile respective au devenit publice, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că declanşează un control la AUR pentru a stabili dacă partidul condus de candidatul la prezidenţiale George Simion are un contract cu compania americană de lobby BGD Legal and Consulting, în valoare de 1,5 milioane de dolari.
În schimbul acestor bani, compania se angaja să-i organizeze lui George Simion întâlniri la Washington D.C cu lideri politici, dar şi apariţii în presa din Statele Unite. La acea vreme, AUR a transmis un drept la replică în care a precizat că nu există niciun contract semnat de partid cu firma, însă documente privind acest contract, deşi documente în acest sens erau înregistrate la Departamentul de Justiţie al SUA şi publicate chiar pe site-ul Departamentului de Justiţie, la acel moment, fără semnătura lui Marius Lulea.
Tot atunci, AUR a anunţat că a cerut AEP verificarea şi informarea publică privind ”presupuse cheltuieli din subvenţia publică”.
”Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la faptul că partidul Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) ar fi desfăşurat posibile activităţi de propagandă politică cu încălcarea prevederilor Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că au fost demarate procedurile legale în vederea declanşării misiunii de control privind verificarea finanţării activităţii AUR pentru campania electorală pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025, precum şi a finanţării activităţii curente a acestei formaţiuni politice”, transmitea AEP în 24 aprilie.
La rândul său, AUR transmitea că informaţiile despre existenţa respectivului contract sunt „false”. „Nu există niciun contract semnat de AUR cu firma la care faceţi referire, este o dezinformare, nu am semnat niciun contract şi nici nu am dat niciun ban vreunei entităţi din SUA sau din orice altă ţară. Cheltuielile noastre sunt transparente şi nu însumează nici pe de parte suma pe care o afişaţi”, a transmis partidul AUR într-un comunicat pentru Antena 3 CNN.
Contractul între compania de lobby americană şi partidul AUR a fost înregistrat la Departamentul de Justiţie din SUA şi a fost publicat chiar pe site-ul Departamentului de Justiţie al Statelor Unite.
Şi George Simion a negat atunci informaţiile, într-o postare pe pagina sa de Facebook: „Deşi televiziunile mint ca am dat bani americanilor, nu există aşa ceva”.
Co-fondatorul AUR Claudiu Târziu, care a părăsit partidul în urma unui scandal cu George Simion, preciza, la Antena 3, că este legal ca un partid să încheie un astfel de contract de lobby.
E legal, nu intră sub incidenţa legii româneşti, nici a celei americane, lucrurile astea se fac. Se pune problema de oportunitate, în ce măsură te ajută să îţi faci lobby în America”, afirma Claudiu Târziu.
Întrebat de un utilizator pe propria pagină de Facebook dacă e adevărat că ”dl Simion a dat 1, 5 milioane dolari din banii românilor, pentru o firmă de loby”, Marius Lulea a negat.