Departamentul pe care vrea să-l creeze Elena Lasconi la Cotroceni: ‘O să lucrez şi cu oameni din partide diferite şi cu cei din societate civilă’

„Am identificat câţiva dintre ei, dar să nu vă imaginaţi că o să fie doar din USR. Eu îmi doresc binele acestei ţări şi nu o să fac exact cum fac vechile partide politice. O să lucrez şi cu oameni din partide diferite şi cu cei din societate civilă. Îmi doresc foarte mult să creez un departament de consilieri, la Cotroceni, pentru eficientizarea statului”, a spus Lasconi.

În opinia acesteia, cele mai mari probleme ale ţării sunt: corupţia, pe care a numit-o „cancerul” României; situaţia din educaţie şi sănătate, faptul că economia este „sufocată” de taxe. Ea a pledat, de asemenea, pentru o „reformă” în Justiţie şi consolidarea rolului DNA.

Reformă în justiție

„E nevoie de o reformă pe bune în justiţie, să nu mai stăm spectatori şi să vedem cum cei care jefuiesc această ţară scapă liberi şi probabil că unii dintre ei fac un an cu suspendare sau vreo doi ani la închisoare, după care iar se duc în vacanţe de lux. Ar trebui să întărim Direcţia Naţională Anticorupţie şi să poată să cerceteze din nou magistraţi. De asemenea, celor care recuperează din prejudiciu, celor de la ANABI, ar trebui să li se dea un procent de 5%, pentru tot ce găsesc extra. Adică, dacă găsesc o casă în plus prin străinătate pe numele vreunui corupt din România, ar trebui să primească banii aceştia. Şi dacă statul român nu este în stare să recupereze într-un an de zile un prejudiciu, să putem să îl vindem la recuperatori privaţi, care să facă asta. Adică, coruptul să ştie că nu scapă sub nicio formă şi că va trebui să plătească banii pe care i-a furat”, a menţionat Lasconi.

Preşedinta USR a pledat pentru desfiinţarea Inspectoratelor şcolare şi creşterea rolului Consiliilor de administraţie din şcoli, formate din profesori, elevi, părinţi şi reprezentanţi ai Primăriei. Ea a acuzat Inspectoratele şcolare că „nu fac nimic” şi sunt politizate.

„În sănătate vrem să creăm pilonul II, la fel cum funcţionează şi pilonul II de pensii, prin care să ai libertatea, ca român, care munceşti, să îţi alegi medicul şi spitalul la care să fii tratat, pentru banii cu care oricum contribui la stat. În sensul că 185 de lei, adică jumătate din suma care se duce din salariul minim pentru sănătate, să poţi să o foloseşti pentru a-ţi alege asiguratorul. Poţi să alegi la fel de bine şi CNAS, dar la fel de bine poţi să te duci şi în privat”, a explicat Elena Lasconi.

Ea a mai pledat pentru tăierea taxelor, reducerea cheltuielilor „inutile” ale statului, desfiinţarea a 187 de agenţii, scăderea numărului de parlamentari la 300, măsuri în ceea ce priveşte companiile de stat care au „pierderi uriaşe” şi unde „se angajează numai prieteni de-ai politicienilor”. Potrivit acesteia, toate aceste măsuri ar permite economisirea a 70 de miliarde de lei.

Întrebată cum va face aceste lucruri, în contextul în care preşedintele nu are un rol executiv, Lasconi a replicat că acesta are o „datorie morală” şi poate „să dea direcţia”. În acest sens, a reiterat că l-ar propune ca premier pe preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Totodată, Elena Lasconi s-a declarat convinsă că societatea românească este pregătită să aibă o femeie preşedinte.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Liga Europa: Olympiacos a pierdut la Lyon, victorie clară pentru Ajax

Meciul FCSB – RFS: Charalambous – Am început în cel mai bun mod. Sper ca această victorie să ne dea un impuls pentru viitor