Descoperire care ar putea schimba totul: ‘Codul demenței’ poate prezice un diagnostic timpuriu. Ce spun cercetătorii

#image_title

Cercetătorii americani au identificat patru căi distincte care duc la dezvoltarea demenței, o descoperire care ar putea revoluționa modul în care medicii diagnostichează și tratează această boală devastatoare, scrie Daily Mail, conform Mediafax.

Studiul, publicat în revista medicală The Lancet, a analizat datele a peste 24.000 de pacienți și a descoperit că fiecare cale are propriile caracteristici și poate fi aplicată unui grup demografic specific. Informație ar putea ajuta medicii să identifice mai rapid boala la pacienții lor.

Semnele care pot precize începutul demenței

Cele patru căi identificate sunt: afecțiunile psihiatrice, bolile care afectează funcționarea creierului, tulburările cognitive ușoare și bolile de inimă.

Oamenii de știință au descoperit că, în mai mult de un sfert din cazuri, problemele de sănătate deschid o cale previzibilă către demență.

De exemplu, pacienții care aveau probleme cu hipertensiunea arterială, urmate de un episod depresiv, erau mai predispuși să dezvolte boala Alzheimer. Această descoperire susține medicii în elaborarea de planuri de tratament personalizate pentru pacienți.

„Recunoașterea acestor tipare secvențiale, în loc să ne concentrăm pe diagnostice izolate, ar putea ajuta medicii să îmbunătățească diagnosticul bolii Alzheimer”, a declarat autorul principal, dr. Timothy Chang, profesor asistent de neurologie la UCLA Health.

Intervenția timpurie în cazul bolilor care nu sunt legate de creier – de exemplu, administrarea de medicamente pentru reducerea greutății care ar scădea nivelul colesterolului și tensiunea arterială – ar putea, în teorie, să ajute la prevenirea dezvoltării demenței la pacienți.

Se estimează că peste 944.000 de persoane din Marea Britanie suferă de demență, iar în SUA cifra ar fi de aproximativ șapte milioane. În Marea Britanie, se preconizează că numărul cazurilor de demență va crește până la 1,4 milioane de persoane până în 2040.

Studii anterioare arătau că intervenția timpurie în cazurile de demență poate crește opțiunile de tratament ale pacienților și, prin urmare, le poate îmbunătăți calitatea vieții. Alte cercetări au propus schimbări ale stilului de viață pentru reducerea riscului, cum ar fi prevenirea pierderii auzului, socializarea și renunțarea la fumat.

Inteligența artificială care ‘intră în mintea ta’: Descoperirea care schimbă tot ce știam despre cum gândim

Răsturnare spectaculoasă de situație într-o tranzacție uriașă: Un mare miliardar tocmai a fost scos din cursă