Descoperire uluitoare: Balenele şi puii lor din Patagonia se scufundă la adâncimi mari pentru a se hrăni

Ei au aflat câteva lucruri surprinzătoare. Balenele sudice din Peninsula Valdes se scufundă în mod neaşteptat pe fundul oceanului pentru a se hrăni, adeseori împreună cu puii lor, au declarat oamenii de ştiinţă care au realizat cercetări în apropierea oraşului portuar Puerto Madryn din Patagonia.

„Am mers să examinăm comportamentul de hrănire la suprafaţă şi la adâncime şi ceea ce am văzut a fost că multe balene se scufundau, iar când reveneau la suprafaţă aveau noroi pe cap”, a declarat Valeria D’Agostino, cercetătoare la agenţia guvernamentală de cercetări ştiinţifice din Argentina CONICET. „Acest lucru ne-a oferit dovezi că balenele se scufundau până aproape de fundul mării”, a adăugat D’Agostino, autoarea principală a unui studiu publicat în iunie în revista Scientific Reports.

Ce arată studiul

Studiul a documentat faptul că aceste balene, care se hrănesc cu ajutorul unor sisteme anatomice de filtrare, găsesc specimene mai mari de zooplancton pe fundul mării decât la suprafaţa apei.

Cercetătorii au plasat camere de filmat pe spatele a opt balene după ce au făcut acele observaţii iniţiale şi au descoperit ceva încă şi mai neobişnuit. Puii s-au scufundat, de asemenea, pe fundul mării, o performanţă despre care oamenii de ştiinţă nu ştiau până acum că ar putea fi realizată de exemplarele tinere.

„Un alt lucru interesant care ne era necunoscut şi pe care l-am putut descoperi în urma acestui studiu este că puii de balenă se scufundă şi la adâncimi de peste 100 de metri atunci când îşi însoţesc mamele”, a declarat Valeria D’Agostino.

Potrivit celui mai recent recensământ din septembrie, există 1.468 de balene în Peninsula Valdes, o zonă de reproducere şi de creştere a puilor considerată sit al patrimoniului mondial UNESCO. Este totodată unul dintre cele mai importante situri turistice din Argentina.

Pentru Valeria D’Agostino, concluziile studiului sunt esenţiale pentru a se asigura că zonele marine rămân protejate, garantând conservarea nu numai a mamiferelor precum balenele, ci şi a fiecărei părţi a ecosistemului local pentru a asigura disponibilitatea prăzii.

„Balenele vin în Peninsula Valdes pentru a se reproduce şi pentru a da naştere puilor lor, dar şi pentru a se hrăni”, a declarat Valeria D’Agostino.

Poliţist rănit în urma unui accident de circulaţie cu autospeciala de serviciu

Liga Naţiunilor – grupa C1: Estonia – Azerbaidjan 3-1