Dezastru la implementarea Reformelor PNRR. România pe cale să piardă miliarde de EURO din cauza indeciziei politice (surse)

Directorul general SG RECOVER din Comisia Europeană (cei care se ocupă de stadiul implementării PNRR în statele membre), Celine Gauer, nu a venit singură la București și din discuțiile experților europeni cu oficialii din Guvern au reieșit și concluzii incomode, conform unor surse.

Potrivit informațiilor noastre Celine Gauer a susținut la a șaptea misiune în România pe stadiul implementării PNRR:

”8 miliarde euro granturi pentru România pînă în 2026, pot fi accesate. În august 2026, trebuie să fie finalizate toate reformele și termenele nu vor putea fi extinse pentru că asta ar însemna ca toate cele 24 de parlamentare ale statelor naționale ar trebui să adopte extinderea și nu vor vrea. E de ajuns să se opună un singur parlament național și tot efortul va pica.”, a spus oficialul european.

”Exista un număr uriaș de investiții și reforme care trebuie să fie făcute de România ca să poată să poate accesa toate cele 8 miliarde de EURO. Sunt discuții dificile cu ministerele, dar tr sa le purtam”, a mai spus Gauer.

Adjunctul ei a fost și mai dur:

”Suntem îngrijorați de evoluția finantelor publice din România. Sunt multe deficiențe de anul trecut la care s-au adăugat altele în acest an. România a asumat un plan fiscal care presupune un proces de consolidare fiscală și ar trebui aplicat imediat pentru a putea atinge ținta de deficit fiscal de 7% în 2025.”, spus Declan Costello, adjunctul directorului SG Recover din Comisia Europeană.

La sfârșitul lunii aprilie, EUROSTAT va anunța deficitul.

Pe 16 mai va veni Prognoza Comisiei Europene și va exista o imagine și mai bună asupra evoluției deficitului fiscal al României și pe 4 iunie se va trage linie dacă țara noastră a luat sau nu măsurile necesare pentru a corecta situația dezastruoasă de acum.

Problema mare atunci va fi că exact pe 4 iunie România trebuie să fie la zi cu anunțarea și implementarea noilor măsuri fiscale (taxe și impozite) pentru a putea să solicite Cererea de plată Nr.4

Surse guvernamentale susțin că am putea avea chiar o procedură a asumării în Parlament pe noul pachet de reformă fiscală.

Până la Cererea de Plată Nr.4 sunt însă mari probleme cu Cererea de plată Nr.3 Sunt reforme asumate și care nu au fost atinse, susțin oficialii europeni.

Există o mare așteptare de la Curtea Constituțională în legătură cu pensiile speciale. Ește așteptată o decizie în concordanță cu decizia guvernului și așteptările europene în baza celor asumate de România – adică orice pensie trebuie să fie bazată pe contributivitate și atât.

Din cauza subiectului foarte delicat există riscul real că reforma să nu fie îndeplinită.

Cu toate acestea Cererea nr 4 de plată poate fi depusa chiar dacă nu e închisă Cererea de plata nr 3.

Romania va putea muta proiecte de pe împrumuturi pe granturi? Poate muta bani spre Autostrada Moldovei, A7 dacă unele proiecte asumate nu au înceut deja înainte de Februarie 2024.

De exemplu Green Targets care trebuia atins nu este început atunci banii poti fi mutați spre granturi.

Oficialii europeni au spus însă că vor cere dovezi că proiectele pot fi terminate până în august 2026.

”Noile taxe sunt în planul fiscal și în Cererea nr. 4/ În 4 iunie, vom decide dacă România este pe calea cea buna în corectarea deficitului pentru 2025”, a spus Declan Costello, deputy director general, DG ECFIN, care a avertizat că pentru a atinge țintele ambițioase promise România trebuie să adopte ”măsuri fiscale suplimentare”.

România mare are de transmis către 2-3 cereri de platî către Comisia Europeană, una în vara-toamna lui 2025și încă una în 2026.

Reforma fiscală trebuie să aducă venituri 1.7% din PIB. În total, nu neapărat anul ăsta. Vrem să vedem ceva înainte de 4 iunie. Depinde de taxe dacă să le implementăm anul ăsta sau anul viitor. Dacă trebuie să începi la început de an. Ce va veni la mijlocul anului, mai imp e să avem o reformă care în timp să aducă bani. Deficitul s-a schimbat în ultimul an, susțin oficialii români.

Câți bani putem pierde în total din PNRR ? În PNRR sunt 28 mld din care 13,4 mld granturi.  Speram să ajungă cele 13,4 mld la investiții în România.

”În cel mai rău caz dacă Guvernul nu face nimic din reformele promise atunci veți pierde 8 mld granturi și 11 mld împrumuturi și asta ar însemna o mare iresponsabilitate”, consideră  Celine Gauer, Directorul general SG RECOVER.

Pe data de 4 iunie inspectorii europeni vor să vadă dacă România mișcă cel puțin spre drumul cel bun.

Dacă deficitul e peste 7% pierdem toți banii europeni?

”Monitorizăm, dacă se depășește mult Comisia trebuie să înceapă procesul care va duce spre pierderea tuturor fondurilor, un proces care poate dura mai mult de 6 luni, începe cu raportarea și apoi ajunge în Parlamentul European”, a mai spus Celine Gauer.

Va fi important de văzut cum va fi percepută România de agențiile de rating în cazul în care Deficitul va rămâne mare și de aici și marile îngrijorări de la guvern.

Oficialul european a pus direct degetul pe rană – România nu știe să cheltuiască banii europeni!

România are cea mai mare discrepanță între ce fonduri a obținut și ce a cheltuit și perspectiva e sumbră dacă se schimă ceva radical – Nu vom putea să împrumutăm bani după 2026!

Cum reformele promise de România și asumate de guverne nu au fost făcute aproape deloc ”Cererea de Plată Nr.3 –  va fi o neplăcere, e foarte posibil să nu primiți niciun ban”, a spus Gauer.

Ungaria e pe ultimul loc, iar România pe penultimul la implementarea PNRR. Avem fruntașe ca Franța, Italia, Germania.

De ce trebuie Europa să parieze pe India în viitor / Analiză

Avocatul Poporului, raport pentru 2024 – Peste 12.000 de petiţii – nivelul de trai, condiţiile de muncă, de educaţie, sănătate, dreptul de proprietate, pensiile – principalele nemulţumiri / Ce spune instituţia despre sesizarea CCR – RAPORT