“Acest proiect de buget permite continuarea programelor de investiţii ale Administraţiei Prezidenţiale, mai mult decât necesare pentru reabilitarea şi modernizarea unor elemente de infrastructură aferente sediului instituţiei complex Palat Cotroceni”, a spus Duhan, conform AGERPRES.
Întrebările membrilor Comisiei au vizat o eventuală reducere a bugetului instituţiei, dar şi faptul că în acest an sunt majorate cu 20% creditele de angajament.
“Oricum, suma pe care trebuie să o plătească românii este uriaşă pentru un preşedinte care ocupă în mod abuziv Palatul Cotroceni”, a spus deputatul USR Cezar Drăgoescu.
De asemenea, Claudiu Năsui (USR) a dorit să ştie care va fi în 2025 costul cu deplasările externe.
George Vladimir Duhan a replicat că în 2025 Administraţia Prezidenţială beneficiază de o alocare cu 10% mai mică la credite bugetare faţă de execuţia pe anul 2024.
“Pentru situaţii, eventual, neprevăzute, care ar putea apărea, există această diferenţă între creditele de angajament şi creditele bugetare. În momentul acesta apreciem că programul de activităţi poate fi susţinut cu această alocare diferenţiată pe care am convenit-o împreună cu colegii de la Ministerul Finanţelor”, a spus el.
Investiţiile pentru anul 2025 vizează: lucrări de construcţii pentru extinderea unui corp de clădire pentru care există autorizaţie de construire; realizarea alimentării alternative cu energie electrică pentru un corp de clădire recent modernizat; refacerea pergolelor; reparaţii la tâmplăria exterioară, căi rutiere şi alei pietonale; începerea lucrărilor de refacere a acoperişului.
“Execuţia la deplasări externe pentru 2024 a fost de 28.491.000 de lei, iar alocarea care va fi făcută pentru anul 2025 este de 17.272.000 de lei, credite bugetare. (…) Toate datele privind execuţia lunară aferentă acestui alineat bugetar – de fapt pentru toate alineatele, dar mai ales pentru deplasările externe – sunt disponibile publicului. Şi aşa a fost întotdeauna. Regimul clasificat al contractelor privind executarea zborurilor speciale nu ţine de voinţa emitentului, în speţă de voinţa Administraţiei Prezidenţiale, ci reprezintă o situaţie izvorâtă din cadrul legal incident”, a spus George Vladimir Duhan.
Bugetul Preşedinţiei pe anul 2025 este de 122.410.000 de lei din credite de angajament, cu 19,23% mai mult ca anul trecut, şi 102.715.000 de lei din credite bugetare, cu 10% mai puţin ca anul trecut.
Cât au costat deplasările lui Iohannis în străinătate, în două mandate
Jurnaliştii de la profit.ro au calculat că bugetul Administraţiei Prezidenţiale a crescut de aproape 4 ori de la începutul primului mandat până în ultimul an din al doilea.
În 2015 Iohannis beneficia la Administraţie de un buget de 37, 5 milioane care a crescut în 2024 la 135 de milioane de lei.
Câţi bani din bugetul întreg au mers pe deplasări
În primul an din primul mandat, suma totală cheltuită pe deplasări a fost de 8,5 milioane de lei, următorii trei ani – în jur de 6 milioane de lei pe an şi în 2019, ultimul an din primul mandat, bugetul cheltuit pe călătoriile oficiale a urcat la 10 milioane de lei.
Apoi timp de doi ani, în al doilea mandat, în pandemie, cheltuiește doar 3 milioane de lei, președintele nu a mai ieșit din țară.
Revine în 2022 cu un buget de deplasări de 17 milioane de lei, apoi marele boom – 2023 cu o sumă totală dată pe deplasările externe de 41,1 milioane de lei.
Anul trecut, președintele a cheltuit peste 20 de milioane de lei pe călătoriile oficiale în afara ţării. Informațiile despre costul cu zborurile şi cazarea sunt secretizate.