Digital Innovation Summit Bucharest 2025: Patru zile de pionierat tehnologic și colaborare internațională

Adrian Vevera, tinand un speach in cadrul Digital Innovation Summit Bucharest 2025

Cea de-a doua ediție a Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) s-a încheiat astăzi, 11 aprilie 2025, reafirmând poziția României ca hub regional pentru transformarea digitală și securitatea cibernetică. Evenimentul, organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București, a reunit la Palatul Parlamentului peste 2.000 de participanți din peste 30 de țări, aducând pe aceeași platformă de dialog experți de top, decidenți guvernamentali și lideri din industrie.

Pe parcursul celor patru zile, summitul a oferit o platformă extinsă pentru explorarea unor teme esențiale dedicate viitorului digital.

Evenimentul a fost deschis pe 8 aprilie a.c. printr-un dialog de nivel înalt privind strategia digitală a României, în prezența oficialilor guvernamentali.

Conferința Internațională de Diplomație Cibernetică, organizată în prima zi, a pus accentul pe cooperarea globală în combaterea atacurilor cibernetice, reglementarea inteligenței artificiale și consolidarea securității digitale.

A doua zi a adus în prim-plan Critical Infrastructure Protection Forum, în cadrul căruia s-au discutat riscurile emergente ce vizează transportul, energia și orașele inteligente. În marja summitului, în spațiul Web 3.0, au fost lansate mai multe inițiative inovatoare – de la parteneriatul digital cu Muzeul Nikola Tesla și colecția „Teslaverse”, până la NFT-uri instituționale dezvoltate de Ghidul Primăriilor, Agerpres, Universitatea „Titu Maiorescu”, dar și proiecte legate de evenimente aeronautice precum BIAS. Aceste inițiative marchează începutul unui nou model de identitate digitală.

Premieră la Digital Innovation Summit Bucharest

DISB 2025 a însemnat și desfășurarea primei ediții a Blockchain Intelligence Forum, dar și organizarea unor conferințe dedicate educației digitale. Totodată, a fost lansat proiectul ENKIVERS – o inițiativă europeană menită să protejeze conceptele vizuale prin tehnologie.

Exercițiile de securitate cibernetică și reuniunea EURODEFENSE au evidențiat angajamentul României pentru dezvoltarea unei apărări cibernetice reziliente și colaborative.

Summitul s-a încheiat în forță cu Automotive R&D Conference, oferind un spațiu relevant de dialog pentru viitorul mobilității sustenabile. Temele abordate – de la electrificare și inteligență artificială, la siguranță cibernetică – au subliniat potențialul României de a deveni un pol european de cercetare și dezvoltare în industria auto.

„Digital Innovation Summit Bucharest 2025 a demonstrat că România are capacitatea, voința și partenerii potriviți pentru a construi o societate digitală sigură, sustenabilă și competitivă la nivel global. Prin dialog, inovație și încredere, punem bazele unei transformări reale.”
Adrian-Victor Vevera, Director General al ICI București.

Evenimentul a fost un simbol al colaborării și inovației care modelează viitorul digital al României și al regiunii.

Sursa foto: ICI București

Handbal masculin: Potaissa Turda, prima finalistă a Cupei României, după ce a învins în semifinale CSM Bucureşti

Ciprian Ciucu prezintă 16 proiecte blocate de primarul Capitalei, Nicuşor Dan, pentru comunitatea Sectorului 6: România are nevoie de un preşedinte asumat, care să tragă pentru oameni, nu în defavoarea lor