Directoarea serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI) Tulsi Gabbard cere urmărirea penală fostului preşedinte democrat Barack Obama, pe care-l acuză de ”conspiraţie trădătoare” şi susţine că este în măsură să dovedească faptul că serviciile de informaţii au fost supuse unor presiuni şi au fost obligate să stabilească un amestec rus în alegerile prezidenţiale din 2016.
Ea a publicat vineri o serie de mesaje pe X în care denunţă presuni ale administraţiei Obama asupra Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) cu scopul ca aceasta să stabilească existenţa unui amestec rus în alegerile prezidenţiale din 2016.
Treason, Tulsi & Trump!
Gabbard has accused of ‘weaponizing intelligence’ against in 2016 – I explain why timing and intention of this huge claim is being questioned
— Shreya Upadhyaya (@ShreyaOpines)
Fosta reprezentantă democrată a unei circumscripţii din Hawaii a susţinut candidatura lui Donald Trump cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale din 2024 şi şi-a coirut un drum ăn cercul de apropiaţi ai miliardarului.
Ea poartă în prezent o luptă mediatică cu scopul de a arăta că echipa lui Barack Obama a ”pregătit terenul pentru o lovitură de stat de mai muliţi ani” împotriva lui Donald Trump, după ce miliardarul a învins-o pe Hillary Clinton.
Ea susţine că ei ”au fabricat şi politizat informaţii” clasificate care sugerau o manipulare a rezultatelor electorale impulsionată de Rusia.
”Obiectivul lor era să submineze voinţa poporului american şi să încerce să-l împiedice pe preşedinte (Donald Trump) să-şi execite mandatul”, acuză ea în aceste mesaje.
Directoarea DNI a ”pus la dispoziţia justiţiei”, sâmbătă, o serie de documente care să-i probeze spusele, cu scopul ”ca ei să facă obiectul unei sesizări penale”.
Între aceste documente se află, potrivit cotidianului britanic The Guardian, o evaluare parţial redactată a serviciilor de informaţii cu privire la ameninţări cibernetice la adresa alegerilor din 2016 şi note den la biroul unui fost DNI, James Clapper.
Donald Trump denunţă neîncetat rapoarte guvernamentale succesive cu privire la prezenţa unui amestec rus în 2016, pe care le cataloghează drept ”farse”.
În primul raport de acest fel, publicat în 2017, trei agenţii de informaţii – CIA, FBI şi NSA – relevau existenţa unor amestecuri ruse, fără să dovedească faptul că ele conduceau în mod inevitabil la victoria lui Donald Trump.
În 2020, un raport bipartizan al Comisiei Informaţiilor din cadrul Senatului reitera existenţa unei ”campanii vaste a Guvernului rus împotriva infrastructurilor electorale americane”.
Ofensiva lui Tulsi Gabbard irită tabăra democrată.
”Toate anchetele legitime, inclusiv ancheta bipartizană a Comisiei Informaţiilor din Senat, nu au găsit nicio probă de politizare şi au aprobat concluziile evaluării comunităţii informaţiilor din 2017”, declară un ales democrat din Connecticut.
Un ales din Virginia denunţă o tentativă a lui Tulsi Gabbard de a ”rescrie istoria şi a eroda încrederea în agenţiile de informaţii pe care se presupune că le conduce”.