Directorul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, trimis în judecată de DNA alături de doi angajaţi ai Autorităţii Vamale Române, pentru luare de mită

#image_title

Directorul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită şi favorizarea faptuitorului, alături de doi angajaţi ai Autorităţii Vamale Române. În acelaşi dosar erau anchetaţi şi alţi funcţionari vamali, dar aceştia şi-au recunoscut vina. Ei erau acuzaţi că cereau bani de la oameni de afaceri pentru a nu-i sancţiona pentru neregulile pe care le constatau. De asemenea, şeful Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti a cerut de la un om de afaceri 50.000 de euro pentru a-l ajuta cu nişte autorizaţii, dar este cercetat şi pentru că a prezentat unui om de afaceri informaţii dintr-o ordonanţă emisă de poliţişti pentru ca acesta să ia măsurile necesare pentru a scăpa de anchetă.

Reprezentanţii DNA au anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Paul Petrof, director al Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, pentru luare de mită şi favorizarea făptuitorului, pe Nicolae-Ştefan Teianu, funcţionar în cadrul Autorităţii Vamale Române, pentru luare de mită în formă continuată (patru acte materiale) şi pe Răzvan-Cosmin Stamatescu, şef birou în cadrul Autorităţii Vamale Române, pentru trafic de influenţă, în formă continuată (două acte materiale), favorizarea făptuitorului, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Tot în această cauză procurorii DNA au încheiat şase acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu Alexandru Cernat, Marius Marin, Marian-Vladimir Vulcan şi Ion Urluceanu, funcţionari în cadrul Autorităţii Vamale Române, fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată, cu Demetrius Gheorghe, funcţionar în cadrul Autorităţii Vamale Române, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, în formă continuată şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi C.G, administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
”În perioada iulie – august 2023, în contextul efectuării unor controale, funcţionarii vamali Teianu Nicolae-Ştefan, Cernat Alexandru, Marin Marius, Vulcan Marian-Vladimir, Gheorghe Demetrius şi Urluceanu Ion ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care-şi desfăşurau activitatea în mai multe centre comerciale situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, sumele totale de 52.600 lei, 5.000 USD, 5.600 euro şi alte foloase necuvenite. Banii şi foloasele respective ar fi fost pretinse şi primite de cei şase inculpaţi pentru ca, în schimb, să nu întocmească sesizări penale cu privire la problemele constatate şi, implicit, să finalizeze controalele într-un mod care să le fie favorabil oamenilor de afaceri”, au afirmat procurorii DNA.

Ei au menţionat că în 10 ianuarie 2024, pentru a îngreuna cercetările care se desfăşurau într-un dosar penal, Paul Petrof şi  Răzvan-Cosmin Stamatescu i-ar fi prezentat unui om de afaceri conţinutul unei ordonanţe emise de poliţişti din cadrul IGPR – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice prin care erau solicitate diverse înscrisuri în legătură cu unele societăţi aflate sub controlul omului de afaceri. ”Informaţiile respective erau de natură a-l ajuta pe acesta din urmă să îşi ia masurile necesare pentru ascunderea eventualelor acţiuni ilicite şi pentru a evita tragerea la răspundere”, a mai transmis sursa citată. 
Anchetatorii au mai stabilit că în perioada 2021-2023, Răzvan-Cosmin Stamatescu ar fi acceptat de la un om de afaceri promisiunea remiterii unei sume de 10.000 de dolari ”şi ar fi primit mai multe foloase necuvenite pentru a-şi trafica presupusa influenţă pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor poliţişti de frontieră, astfel încât să îi determine să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu în legătură cu efectuarea unor controale asupra unor transporturi de mărfuri contrafăcute, de care era interesată persoana respectivă”.
De asemenea, procurorii DNA au mai menţionat că Paul Petrof ar fi pretins de la administratorul societăţii comerciale, care a încheiat acord de recunoaştere a vinovăţiei, plata unui avans în sumă de 50.000 euro pentru achiziţia unui apartament şi produse de vestimentaţie de lux, în schimbul „ajutorului” oferit acestuia din urmă în legătură cu obţinerea unor autorizaţii.
Totodată, la data de 2 mai 2023, Demetrius Gheorghe a condus pe raza municipiului Giurgiu, judeţul Giurgiu, un motociclu, proprietate personală, având o îmbibaţie alcoolică peste limita maxima a cărei depăşire atrage răspunderea penală.
Cele şase persoane care au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei au acceptat condamnări de doi ani şi trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. 
Pe parcursul termenelor de supraveghere, cele şase persoane vor presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe perioade de până la 80 de zile.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti, cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Fotbal: Încă o delegare românească la EURO 2025 Feminin: Iuliana Demetrescu va arbitra Spania – Portugalia

Cushman & Wakefield Echinox: Românii au cheltuit anul trecut aproximativ 40 miliarde de euro în marile reţele de retail