Directorul Electrocentrale București dă alerta pentru locuitorii care au centrale de apartament: Trendul e pe încălzire centralizată

Avertismentul privind încălzirea centralizată îi vizează pe bucureștenii care au centrale proprii de apartament

“În 2017 – 2019, erau mulţi ‘specialişti’ care cântau sfârşitul sistemului centralizat. Era privit ca un semn al trecutului. Ne dusesem prea repede pe vârful trendului european. Eu am pus o întrebare simplă. Cum încalzim Bucureştiul? De cele aproape 1.000 de gigacalorii de care avem nevoie iarna, numai pentru centralizat. E foarte usor de vorbit de dorinţe, hidrogen, şi altele. Realitatea este că peste jumătate din energia primară se consumă în încalzire şi răcire. Iar gazul e o foarte mare componentă. Şi nu putem vorbi de gaz că e poluant, atâta vreme cât în Bucureşti sunt încă sobe în care se arde absolut orice, mobilă, plastic, chiar şi prin centrul Bucureştiului.

Războiul [din Ucraina] ne-a trezit la realitate, adică am înţeles şi valoarea gazului. Ce înseamnă pentru România să avem propriile rezerve de gaze. Aşadar, astăzi suntem pe un trend pozitiv. Avem proiecte pentru a dezvolta noi centrale pe gaze. Acestea vor echilibra sistemul energetic. Valabil şi pentru Bucureşti şi pentru celelalte oraşe, avem cogenerare de mare eficienţă, care e modalitatea optimă de a arde gazul, cu un randament de peste 90%. În plus, vornbim de Neptun Deep şi de rezerve de gaz care ne asigură 30 de ani. Avem acea linişte că putem încălzi casele românilor şi ne putem uita mai relaxaţi la noile tehnologii, pompe de căldură, energie geotermală”, a spus Claudiu Creţu, director general la Electrocentrale Bucureşti, la evenimentul Profit Energy.forum, ediţia a VIII-a.

Încălzirea cu ajutorul energiei geotermale nu se poate face de pe un an pe altul, există un proiect, dar şi dacă va fi pus în aplicare, aceasta nu e de ajuns pentru Capitală, spune reprezentantul Electrocentrale Bucureşti

“Noi deja avem un studiu pentru a introduce energia geotermală, dar lucrurile acestea nu se fac de pe un an pe altul. Sunt proiecte care trebuie bine gândite. Apoi, trecerea la geotermal va fi una parţială. Daca stăteam pe o rezervă de geotermal cu o sută şi ceva de grade sub Bucureşti, poate luam în calcul [integral]. Dar când vorbim de 50-60 de grade, evident că e nevoie şi de gaz. Aşadar, soluţia pentru viitor este integrarea gazului cu celelalte tehnologii. Vor câştiga cele care sunt mai rentabile”, spune Creţu.

România Educată, pe stil interlop: O învățătoare a tras de păr un elev nemulțumit de nota la matematică

Ediţia a VII-a a Stress Congress – joi şi vineri, la Parlament; vor fi abordate multiplele faţete ale stresului