Cameron Bailey a declarat că împărtăşeşte neliniştea unei mari părţi din industria de divertisment în legătură cu aceste declaraţii ale şefului de la Casa Albă.
„Hollywood-ul a fost mereu o industrie internaţională, încă de la începuturile sale”, a declarat acest fost critic de film, reamintind de „era clasică” a anilor 1940 – 1950 ce era dominată de actori proveniţi din Europa.
Începând cu această epocă de aur a filmului, istoria demonstrează, conform lui Bailey, necesitatea de a lăsa „geniul creator să circule liber, dincolo de frontiere”. Şi „ca în orice industrie internaţională, atunci când atragi cele mai bune talente din întreaga lume, obţii întotdeauna lucruri mai bune”, spune Cameron Bailey.
Un sondaj în rândul directorilor de studiouri arată că cele cinci locaţii de producţie preferate ale acestora pentru 2025 şi 2026 sunt toate în afara Statelor Unite, datorită stimulentelor fiscale extrem de competitive.
Toronto se află în fruntea clasamentului, iar Vancouver, un alt oraş canadian important, ocupă locul trei.
Donald Trump a făcut din tarife o caracteristică a celui de-al doilea mandat al său, impunându-le unei game largi de produse canadiene, de la automobile la oţel, dar intenţiile sale cu privire la industria cinematografică rămân neclare.
„Tot ce avem este un mesaj pe reţelele de socializare”, îşi aminteşte Cameron Bailey, reflectând cu sinceritate incertitudinea care domneşte în prezent în industrie. Dar dacă Donald Trump persistă, limitarea producţiei de filme în Canada ar putea duce, la rândul său, la o scădere a numărului de talente de la Hollywood, spune el.
De la Ryan Gosling la Rachel McAdams, „actorii noştri devin uneori vedetele lor de cinema”, spune Cameron Bailey. „Producătorii, scenariştii, regizorii şi echipele noastre lucrează cu toţii pentru a susţine filmele, emisiunile şi serialele de la Hollywood şi fac acest lucru de mult timp.”
Cameron Bailey nu crede că există o nevoie ca cinematografia canadiană să „recruteze activ” actori din Statele Unite. Canada, spune el, trebuie să rămână „un refugiu” pentru cei care se simt sufocaţi politic în ţara lor.
Dincolo de Donald Trump, industria cinematografică se confruntă cu multe provocări, începând cu concurenţa acerbă din partea serviciilor de streaming. Pentru a aborda această problemă, Cameron Bailey propune o regândire a cinematografelor, oferind spectatorilor o experienţă socială care depăşeşte simpla vizionare a unui film.
Sala Festivalurilor din Toronto din centrul oraşului Toronto, de exemplu, găzduieşte un cocktail bar şi diverse alte spaţii de divertisment.
„Nu este nimic în neregulă cu a viziona un film acasă pe canapea, este întotdeauna plăcut, dar noi credem în experienţa cinematografică”, spune Cameron Bailey. „Veţi vedea din ce în ce mai multe cinematografe care oferă astfel de experienţe premium, servind mâncare, vin, oferind oamenilor locuri unde să se relaxeze după film”, prezice el.
Cea de-a 50-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto va avea loc între 4 şi 14 septembrie.