Directorul general al DEER, Mihaela Suciu, în vizită de lucru la Odorheiu Secuiesc / Antal Lóránt: Avem de rezolvat probleme

La invitația senatorului UDMR din județul Harghita, Antal Lóránt, directorul general al DEER, Mihaela Suciu și Biró Árpád, directorul sucursalei DEER din Harghita, au participat astăzi la o întâlnire de lucru la Odorheiu Secuiesc alături de primarii din zona Odorheiului. Reprezentanții companiei și liderii locali au discuta despre investițiile necesare în rețelele electrice, abordând și problemele cu care primarii se confruntă în soluționarea problemelor de electrificare.

„Dezvoltarea rețelelor electrice din zona Odorhei trebuie să se desfășoare în paralel cu dezvoltarea economică a regiunii. Fără o infrastructură energetică solidă, nu poate exista activitate economică puternică”, a declarat Antal Lóránt în cadrul conferinței de presă organizate după întâlnire. „În ultimii ani, am reușit să accelerăm ritmul de dezvoltare a rețelelor electrice din județul Harghita, însă putem continua acest demers doar dacă stabilim un dialog de încredere între autoritățile locale și companie”, a adăugat senatorul din Odorheiu Secuiesc.

Directorul general Mihaela Suciu a subliniat că în ultimii ani valoarea investițiilor în județ a depășit 20 de milioane de lei anual, și intenționează să crească această sumă: „Pe lângă investițiile realizate din fonduri proprii, fondurile nerambursabile din Fondul de Modernizare constituie un element important în planurile noastre de dezvoltare.” Directorul general a menționat, de asemenea, că pentru a utiliza eficient aceste fonduri, este esențial să fie conștienți de cerințele autorităților locale: „În urma întâlnirii de astăzi, am înțeles care sunt problemele cu care se confruntă primarii și am reușit să clarificăm aceste aspecte. Vom elabora propunerile noastre în scris și vom pune la dispoziția lor un ghid pentru soluționarea problemelor.”

Senatorul Antal Lóránt a detaliat că, din fondurile Fondului de Modernizare, în Scaunul Odorhei vor putea fi realizate investiții importante în rețelele electrice de joasă și medie tensiune din zone precum Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc, Corund, Praid și Zetea. El a dat drept exemplu linia electrică dintre Odorheiu Secuiesc și Cristuru Secuiesc, construită acum 60 de ani și neadaptată cerințelor actuale, ceea ce face ca la mijlocul distanței, la Lutița, tensiunea să fie prea scăzută pentru a satisface consumatorii locali.

„În zona Odorheiului avem de rezolvat probleme legate de căderea tensiunii în rețelele electrice, pe care nimeni nu le-a abordat în ultimii 10-15 ani. De când Mihaela Suciu este director general al DEER, de doi ani și jumătate, grație atitudinii constructive și deschise a acesteia și a directorilor județeni, am început să rectificăm inacțiunea din trecut. Este important ca, după alegerile de la sfârșitul anului, să ne consolidăm prezența în procesul decizional de la București, pentru a putea mobiliza și mai mulți bani din Fondul de Modernizare și pentru a putea face cunoscute nevoile comunităților și autorităților locale.” – a subliniat Antal.

Răspunzând unei întrebări adresate de jurnaliști, senatorul Antal și directorul general Suciu au vorbit și despre provocările care vor apărea după 31 martie, când va lua sfârșit plafonarea prețurilor la energie. „În perioada de după eliminarea plafonării, prețurile vor fi determinate de echilibrul dintre cerere și ofertă. Nu ne așteptăm la o creștere semnificativă a cererii, iar noi capacități de producție intră în funcțiune zilnic, așa că nu cred că vom asista la creșteri de prețuri”, a declarat Mihaela Suciu. Antal a adăugat: „Și după 31 martie vom continua să protejăm consumatorii, așa cum am făcut-o și atunci când în 2021, la insistența UDMR, am reușit să determinăm guvernul să plafoneze prețurile la energie, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei non-casnici!”

content-image

Sursa: www.stiripesurse.ro

Microsoft introduce funcții AI în Notepad și Paint

Grindeanu, în direct de pe A7: Cei 11 km vor avea și rolul de Variantă Ocolitoare a Focșaniului