Novak Djokovici spune că încă trăieşte o „traumă” atunci când vizitează Melbourne, la trei ani după ce a fost deportat din cauza reglementărilor australiene privind virusul Covid-19, informează BBC.
Lui Djokovici, care nu a fost vaccinat împotriva virusului, guvernul australian i-a anulat viza pe motive de „sănătate şi bună ordine”.
El a fost obligat să stea la un hotel pentru imigranţi timp de cinci zile în timp ce făcea apel fără succes împotriva deciziei şi a fost în cele din urmă forţat să părăsească ţara, ceea ce înseamnă că a ratat Australian Open 2022.
Djokovici a revenit la Melbourne în anul următor, cu restricţiile Covid relaxate, şi a câştigat Grand Slam-ul pentru a 10-a oară, un record.
Sârbul, în vârstă de 37 de ani, s-a întors în Australia pentru a se pregăti pentru turneul din 2025, care începe duminică.
„În ultimele două ori când am aterizat în Australia, să trec prin controlul paşapoartelor şi imigraţie – am avut o mică traumă de acum trei ani”, a declarat Djokovici pentru Herald Sun din Melbourne.
„Şi unele urme încă rămân acolo când trec controlul paşapoartelor, doar verificând dacă se apropie cineva din zona de imigrare. Persoana care îmi verifică paşaportul – are de gând să mă ia, să mă reţină din nou sau să mă lase să plec? Trebuie să recunosc că am acest sentiment. Nu port ranchiună. Am venit imediat în anul următor şi am câştigat. Părinţii mei şi întreaga echipă au fost acolo şi a fost, de fapt, una dintre cele mai emoţionante victorii pe care le-am avut vreodată, având în vedere tot ceea ce am trecut în anul precedent”, a afirmat sârbul.
Premierul victorian Jacinta Allan a declarat că preferă să se concentreze pe turneul din acest an.
„Responsabilitatea acordării vizelor este de competenţa guvernului federal, iar aceste decizii au fost luate de guvernul federal la momentul respectiv”, a declarat Allan, care a făcut parte dintr-un cabinet de criză al guvernului care a condus răspunsul australian la Covid în 2022 – dar nu a fost implicată în cazul Djokovic.
„Covid a fost greu pentru noi toţi. Nu conta cine erai, de unde veneai, Covid nu făcea discriminări în ceea ce priveşte pe cine infecta, cât de tare te îmbolnăvea şi cât de tare îi îmbolnăvea pe ceilalţi din comunitatea noastră”, a precizat Allan.
Premierul Australiei, Anthony Albanese, a criticat modul în care guvernul precedent a gestionat situaţia, în special decizia de a-i refuza lui Djokovic accesul la un preot ortodox în perioada premergătoare Crăciunului, care este sărbătorit pe 7 ianuarie de majoritatea creştinilor ortodocşi.
„Am făcut comentarii la momentul respectiv cu privire la acest lucru. Mi s-a părut uimitor faptul că, în perioada premergătoare Crăciunului, Novak Djokovici a fost privat de către guvernul federal de atunci de posibilitatea de a-şi vedea preotul ortodox”, a declarat Albanese, care a devenit prim-ministru în mai 2022.
„Cred că a fost ceva greu de justificat la acea vreme”, a subliniat el.