DN AGRAR Group, cea mai mare fermă integrată zootehnică din România, a încheiat primul trimestru al anului cu o cifră de afaceri de 51 milioane lei, mai mare cu aproximativ 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce profitul net a ajuns la 14 milioane lei, în urcare cu 78%.
„DN Agrar Group (BVB: DN), cea mai mare fermă integrată zootehnică din România, lider în producţia de lapte de vacă, a încheiat primul trimestru al anului 2025 cu o cifră de afaceri de 51 milioane lei, un avans de aproximativ 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Această evoluţie a fost determinată de o majorare atât a volumului de lapte livrat, cât şi a preţului de vânzare al laptelui”, anunţă compania.
Profitul net a ajuns la 14 milioane lei, un avans de 78%, cu o marjă a profitului net solidă, de 28%, susţinută de eficienţa operaţională şi de condiţiile favorabile de piaţă.
„DN Agrar şi-a continuat traiectoria ascendentă în 2025, înregistrând cea mai bună performanţă trimestrială din istoria companiei, într-un context economic provocator. Abordarea noastră privind gestionarea performanţei financiare se bazează pe trei piloni: investiţii strategice, eficienţă operaţională şi adaptabilitate la piaţă. Din perspectivă operaţională, punerea în funcţiune a fermei Straja în luna martie a marcat un moment-cheie şi un pas important în realizarea obiectivelor noastre pe termen lung. Cu o extindere planificată până la 1.800 de animale până la sfârşitul anului, ferma Straja stabileşte un nou standard în ceea ce priveşte dimensiunea, eficienţa şi sustenabilitatea operaţiunilor noastre. Din punct de vedere financiar, creşterea producţiei de lapte, preţurile de vânzare mai mari şi optimizarea costurilor au contribuit semnificativ la rezultatele solide, EBITDA înregistrând o creştere de 44%. În linie cu strategia noastră de sustenabilitate, am realizat investiţii de 20 milioane de lei în primul trimestru şi am aprobat noi proiecte, inclusiv construcţia celei de-a doua fabrici de compost la ferma Lacto Agrar şi instalarea de panouri solare pe acoperişurile fermelor Apold, Lacto Agrar şi Cut. Aceste proiecte vor creşte eficienţa energetică şi vor susţine angajamentul nostru pe termen lung faţă de agricultura circulară”, a declarat Jan Gijsbertus de Boer, preşedinte al Consiliului de Administraţie, CEO DN Agrar Group.
Veniturile din exploatare au ajuns la 73 milioane lei, un avans de 22%. Veniturile din producţia vândută au fost de 51 milioane lei, în creştere cu 27%. Veniturile din subvenţii de exploatare au urcat la 7 milioane lei, în creştere cu 18%, în principal datorită începerii activităţii la noua fermă DN Agrar Straja.
Cheltuielile de exploatare au ajuns la 54 milioane lei, o creştere de 12%. Rezultatul operaţional a înregistrat o creştere de 64%, în primul trimestru al anului 2025, la 19 milioane de lei.
Activele totale au ajuns la 380 milioane lei, în creştere cu peste 5% faţă de finalul anului 2024.
Datoriile totale înregistrate sunt de 199 milioane lei, în creştere cu 2% faţă de finalul anului 2024.
Datoriile pe termen lung au fost de 116 milioane lei, în creştere cu 5%, faţă de finalul anului anterior, evoluţie determinată în principal de tragerile din creditul contractat de la Exim Bank pentru proiectul fermei Straja şi de noile contracte de leasing pentru echipamente agricole.
Din punct de vedere operaţional, DN Agrar a livrat aproximativ 17 milioane de litri de lapte, un avans de aproximativ 7% a cantităţii de lapte livrată. Această performanţă a fost susţinută de creşterea efectivelor de animale care la finalul lunii martie au depăşit 16.000 de capete, un avans de 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În activitatea agricolă, începând cu campania 2024-2025, DN Agrar a extins aplicarea tehnologiei minimum-till şi la culturile de primăvară (porumb, triticale, lucernă, grâu, orz), iar cea mai mare parte din producţia obţinută este folosită intern pentru hrana animalelor.
În 2025, compania estimează o creştere de 20% a cifrei de afaceri, susţinută de o producţie mai mare de lapte, de aproape 70 de milioane de litri, precum şi de venituri noi generate din activitatea de compostare.
DN Agrar Group este cel mai mare producător de lapte de vacă din România şi unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa europeană. Compania a fost fondată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer şi activează în centrul Transilvaniei, în judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara. Principalele domenii de activitate ale DN Agrar sunt zootehnie, producţie agrícolă vegetală, prestări servicii agrícole, logistică, transport, turism şi servicii de consultanţă în afaceri şi management. Grupul DN Agrar include 11 companii, dintre care 5 ferme a căror activitate principală este creşterea vacilor de lapte (ferma Prodlact) şi producţia de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar, Apold şi Straja). DN Agrar Group are aproximativ 300 de angajaţi, lucrează peste 7.000 de hectare de teren în proprietate şi în arendă şi deţine peste 16.000 de animale, atât vaci de lapte, cât şi tineret bovin.
Compania este listată pe Bursa de Valori Bucureşti, piaţa AeRO, din februarie 2022, în urma încheierii unui plasament privat de acţiuni în iulie 2021, prin care compania a atras 24,8 milioane lei de la investitori. Începând cu 19 septembrie 2022, acţiunile DN Agrar sunt incluse în indicele BETAeRO al celor mai tranzacţionate companii din Sistemul Multilateral de Tranzacţionare SMT.