DOCUMENT – Ordonanța ‘trenuleț’ lovește puternic investitorii de la Bursă

CONSULTAȚI ORDONANȚA TRENULEȚ

Ordonanţa de Urgenţă cu privire la măsurile fiscal-bugetare pentru 2025 prevede printre altele majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, potrivit OUG care poate fi analizată pe site-ul Ministerului de Finanţe.

„Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv se impozitează cu cota de impozit de 10% din suma acestora, impozitul fiind final”.

De subliniat este faptul că în nicio variantă a OUG care a circulat zilele acestea pe surse în presă nu era menţionată această majorare.

Principalele măsuri din Ordonanța ”trenuleț”

Salariile, sporurile şi alte beneficii acordate personalului din sectorul public se vor menţine la nivelul din noiembrie 2024.

Pensiile rămân îngheţate, însă ar putea fi majorate ulterior, la adoptarea bugetului pentru anul 2025.

Pensiile speciale şi indemnizaţiile nu vor fi indexate cu rata inflaţiei.

Angajările la stat vor fi îngheţate, cu excepţia posturilor unice, a situaţiilor în care procedurile de organizare de concurs au fost deja iniţiate.

De asemenea, ordonatorii de credite vor putea face angajări pe 15% din posturile vacantate după adoptarea ordonanţei (sistemul de o angajare la şapte plecări).

Indicatorul social de referinţă rămâne în 2025 la nivelul din 2024, astfel că nu se majorează o serie de beneficii care se calculează în funcţie de acest indicator, cum ar fi prima de inserţie subvenţia pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială valoarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului alocaţia lunară de plasament valoarea minimă a indemnizaţiei lunare de acomodare, în cazul adopţiei unui copil indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi indemnizaţia de şomaj indemnizaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi venitul minim de incluziune

Nu se vor acorda premii, bonusuri sau vouchere de vacanţă. Plata sumelor din hotărâri judecătoreşti va fi eşalonată pe mai mulţi ani.

Se suspendă ocuparea posturilor vacante, cu excepţia celor unice.

Obligaţia reducerii cu 25% a numărului instituţiilor/structurilor subordonate.

Subvenţia pentru partidele politice se diminuează cu 25% fata de anul 2024, prevede acum proiectul. Într-o variantă iniţială, suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat urma să coboare de la 0,01%-0,04% din produsul intern brut (în prezent) la cel 0,005%-0,01% din PIB.

Crearea unui spaţiu bugetar pentru investiţii şi proiecte finanţate din fonduri europene.

Limitarea creditelor de angajament pentru proiecte noi la 50% din nivelul din 2024.

Reduceri limitate pentru transportul studenţilor şi alte categorii de facilităţi sociale. Astfel, studenţii ar putea primi reducere de 90% pentru transport rutier şi feroviar doar pe ruta dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituţia de învăţământ.

Guvernul a renunţat la intenţia ca reducerea la transport local în comun şi transportul cu metroul să fie de 50%.
Acordarea tichetelor sociale doar dacă acestea sunt integral decontabile din fonduri externe.

Se urmăreşte reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB până în 2031.

Ajustarea cheltuielilor publice pentru a susţine traiectoria fiscală asumată.

Limitarea cheltuielilor salariale la nivelul anului precedent, cu excepţia influenţelor determinate de creşterea salariului minim.

Sindicaliştii din asistenţă socială solicită Guvernului să regândească ordonanţa care îi afectează pe salariaţii din sector

Acţiune intenţionată – cauza incendiului de la Cetatea de Baltă, stins după şase ore