CONSULTAȚI AICI ÎNTREG DOCUMENTUL TRIMIS CĂTRE AVOCATUL POPORULUI
”Vă solicităm sa ne sprijiniţi în vederea exercitării de către Curtea Constituţională a controlului posterior de constituţionalitate a dispoziţiilor articolului XVII alin. (1) şi (2), din Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului nr. 156 din 31 decembrie 2024 pentru unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, întrucât acest act normativ încalcă dispoziţiile art. 1 alin. (4) şi (5), art. 47, art. 61 alin. (1), art. 115 alin. (4) şi (6) din Constituţia României.
Prin art XVII din OUG nr. 156/2024 se prorogă termenul de aplicare a indexării pensiilor aflate în plată:
Art XVII – (1) În anul 2025 valoarea punctului de referinţă prevazut la art. 83 alin. (1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii se mentine la nivelul de 81 lei.
(2) Prevederile art. 84 alin. (3)-(5), alin. (7) si (8) din Legea 360/2023 se aplică începând cu anul 2026.
Această prorogare adoptată prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului încalcă următoarele prevederi din Constituţia
României:
Art. 1: Statul român
(4)Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.
(5)În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.
Art. 47: Nivelul de trai
(1)Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.
(2)Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii.
Art. 61: Rolul şi structura
(1)Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
Art. 115: Delegarea legislativă
(4)Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.
(6)Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică
La adoptarea ordonanţelor de urgenţă Guvernul trebuie să respecte următoarele limite:
– interdicţia contracarării voinţei exprimate de către Parlament prin adoptarea unei legi, obligaţie ce decurge din prevederile art. 1 alin. (4) şi art. 61 alin. (1) din Constituţie;
– existenţa unor situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora conform art.115 alin. (4) din Constituţie;
– interdicţia adoptării acestora în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică conform art.115 alin. (6) din Constituţie.
În ceea ce priveşte respectarea art. 61 alin. (1) din Constituţie, iniţial, Curtea Constituţională, în mai mult rânduri a stabilit constituţionalitatea unor ordonanţe de urgenţă care prorogau intrarea în vigoare a unor dispoziţii legale, suspendau aplicarea unor prevederi legale sau abrogau, modificau sau completau legi adoptate de către Parlament”, arată cei de la Cartel Alfa.