Doina Melinte a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român

Trei personalităţi ale vieţii sportive româneşti au fost decorate de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român pentru modul în care au contribuit la succesul Mişcării Olimpice, distincţiile fiind înmânate de Mihai Covaliu, preşedintele COSR, şi Nadia Comămeci, venită din Statele Unite ale Americii, pentru a participa după mulţi ani la Adunarae Genearlă a COSR.

Pentru întreaga activitate dedicată administratiei sportive, promovării Mişcării şi Gloriei Olimpice, i-a fost conferit Ordinul Excelenţă Olimpică Mihaelei Mioc, fost director de relaţii internaţionale mai întâi la Ministerul Sportului, iar apoi la COSR. Cu glasul tremurând de emoţie Mihaela Mioc a mulţumit tuturor, mărturisind că pentru ea disctincţia primită are greutatea unui premiu Oscar.

 
Tot Ordinul Excelenţă Olimpică i-a fost înmânat şi fostului jurnalist şi comentator sportiv Dumitru Graur care, uluit de anunţ, cu greu şi-a găsit cuvintele de mulţumire.
 
Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român conferită pentru întreaga carieră, i-a fost acordată fostei atlete Doina Melinte, care are în palmares 13 medalii câştigate la marile competiţii în probele de 800 şi 1500 m, dintre care două medalii olimpice – aur şi argint, trei medalii la Campionatele Mondiale – 2 aur şi 1 bronz şi opt la Europene – 5 aur, 1 argint, 2 bronz.
 
Mai mult, Doina Melinte a fost prima sportivă din istoria atletismului românesc care a reuşit să câştige două medalii la aceeaşi ediţie a Jocurilor Olimpice – aur şi argint la Los Angeles 1984.
 
Deţinătoare a patru recorduri mondiale la 1500 m şi o milă, dintre care unul a rezistat 26 de ani, Doina Melinte a avut o carieră remarcabilă şi în administraţia sportivă. A fost omul care a condus sportul în judeţul Bacău şi a ajuns apoi secretar de stat la Ministerul Sportului, preşedintele Autorităţii Nationale pentru Sport şi Tineret şi vicepreşedinte al Agentiei Nationale Antidoping. A fost şi vicepreşedinte al Federaţiei Române de Atletism, iar în ultimele două mandate membru în Comitetul Executiv COSR.

 
”Aceasta este ultima mea medalie şi voi ţine la ea foarte mult. Activitatea mea sportivă s-a terminat de 31 de ani şi sper că nu am dezamăgit felul în care mi-am dus-o până la capăt. Am continuat de atunci în diferite funcţii în cadrul unor instituţii pentru că mi-am dorit să ofer sportului ceea ce mi-a dăruit. Nu am ţinut în mod special cu atletismul, disciplina mea preferată, am ţinut cu toate sporturile”, a declarat Doina Melinte.
 
Doina Melinte a încheiat spunând că speră ca la următoarea ediţie a Jocurilor, programată la Los Angeles în 2028, sportivii români să cucerească cel puţin jumătate din cele 53 de medalii câştigate de România la Los Angeles 1984 (cele mai multe din istoria participării României la JO).

 

Bărbat din Vaslui, găsit în locuinţa sa cu două fete de 14 şi 15 ani, date dispărute dintr-un centru de plasament / Fetele consumaseră alcol şi substanţe psihoactive furnizate de bărbatul care le-ar fi violat

Cristina Neagu îşi încheie cariera la finalul acestui sezon, după 25 de ani dedicaţi handbalului