Dolarul american a coborât vineri la un minim al ultimelor patru luni, după ce un raport sub asşteptări referitor la ocuparea forţei de muncă din Statele Unite, pentru iulie, a mărit aşteptările că Rezerva Federală (Fed) va reduce ratele dobânzilor cu 0,50 de puncte procentuale în septembrie, pe măsură ce economia se deteriorează, transmite Reuters.
Angajatorii americani au adăugat în iulie 114.000 de locuri de muncă, sub aşteptările pentru o creştere de 175.000.
Rata şomajului a crescut la 4,3%, peste aşteptările economiştilor, care considerau că va rămâne neschimbată, la 4,1%.
”Aşa arată o sperietură de creştere. Piaţa realizează acum că economia încetineşte într-adevăr”, a declarat Wasif Latif, preşedinte şi director de investiţii la Sarmaya Partners din Princeton, New Jersey.
Departamentul Muncii din SUA a mai spus că uraganul Beryl, care a ajuns în Texas pe 8 iulie, nu a avut ”niciun efect perceptibil”.
Consideră că există acum o probabilitate de 71% ca Fed să reducă dobânzile cu 0,50 de puncte procentuale în septembrie, faţă de 31% înainte de publicarea datelor şi de la 22% joi, potrivit instrumentului FedWatch al Grupului CME.
Fed a menţinut ratele dobânzilor neschimbate la încheierea reuniunii sale de două zile de miercuri, iar preşedintele Fed, Jerome Powell, a spus că ratele dobânzilor ar putea fi reduse cel mai devreme în septembrie, dacă economia SUA va urma calea aşteptată.
Datele mai slabe despre locurile de muncă, un raport slab al producţiei şi unele perspective dezamăgitoare privind câştigurile corporative în ultimele zile au crescut temerile că economia se înrăutăţeşte într-un ritm mai rapid. Dar, în ciuda raportului slab privind piaţa muncii de vineri, Englander notează că ”majoritatea celorlalţi indicatori nu sunt în concordanţă cu o încetinire cu adevărat puternică în acest moment… Totul este mai lent, dar nimic nu este catastrofal lent”, a spus acesta.
Indicele dolarului a scăzut cu 1,13% la 103,18 şi a ajuns până la 103,16, cel mai redus nivel atins din 14 martie. Este cea mai mare scădere procentuală într-o zi din noiembrie.
Euro a câştigat 1,16%, până la 1,0916 dolari pe unitate, şi a ajuns la 1,09175 dolari, cel mai mare nivel din 18 iulie.
Dolarul a slăbit cu 1,71% la 146,8 yeni japonezi şi a ajuns la 146,75 yeni pe untiate, cel mai redus nivel din 12 martie. Yenul a crescut de când a atins un minim al ultimilor 38 de ani, de 161,96 unităţi faţă de dolar, pe 3 iulie, impulsionat de intervenţiile autorităţilor japoneze şi ale traderilor. A primit un impuls suplimentar miercuri, când Banca Japoniei a majorat dobânzile la 0,25%, cel mai mare nivel din 2008.
Yenul japonez şi francul elveţian au fost, de asemenea, stimulaţi de cererea de refugiu, pe fondul vânzării de acţiuni şi preocupărilor geopolitice.
Înmormântarea liderului Hamas Ismail Haniyeh a avut loc vineri în Qatar, după asasinarea acestuia în urmă cu două zile în capitala Iranului, Teheran, despre care investitorii se tem că ar putea duce la extinderea conflictului în Orientul Mijlociu.
Dolarul s-a slăbit cu 1,46%, până la 0,86 unităţi pentru un franc elveţian.
Lira sterlină s-a consolidat cu 0,64%, până la 1,282 dolari pe unitate, revenindu-şi de la pierderile de joi, când Banca Angliei a redus ratele dobânzilor de la maximul din ultimii 16 ani. În criptomonede, bitcoin a scăzut cu 1,20%, până la 63.885 USD pe unitate.