Doliu în lumea politică: Un fost premier al Scoţiei s-a prăbuşit și a murit după un discurs în Macedonia de Nord

Salmond a fost prim-ministru al Scoţiei din 2007 şi s-a retras din funcţie după ce nu a reuşit să obţină independenţa la referendumul din 2014, lăsându-i locul adjunctei sale, Nicola Sturgeon.

El a contribuit însă la schimbarea cursului politicii scoţiene şi a împins Scoţia în pragul independenţei faţă de Regatul Unit. Scoţienii au votat în 2014 cu 55% la 45% în favoarea rămânerii în Regatul Unit.

Lideri din toate eşaloanele politice i-au adus omagii lui Salmond, un formidabil orator, care a condus Partidul Naţional Scoţian (SNP) din 1990 până în 2000 şi apoi din 2004 până în 2014.

„Pentru mai mult de 30 de ani, Alex Salmond a fost o figură monumentală a politicii scoţiene şi britanice. El lasă în urmă o moştenire de durată”, a declarat premierul britanic Keir Starmer. „A ţinut foarte mult la patrimoniul, istoria şi cultura Scoţiei, precum şi la comunităţile pe care le-a reprezentat”, a adăugat premierul.

Actualul premier al Scoţiei, John Swinney, s-a declarat „profund şocat şi întristat”.

„Alex a lucrat neobosit şi a luptat fără teamă pentru ţara pe care a iubit-o şi pentru independenţa ei. El a dus Partidul Naţional Scoţian de la marginea politicii scoţiene la guvernare şi a condus Scoţia atât de aproape de a deveni o ţară independentă”, a spus Swinney.

După ce modificările constituţionale au restabilit un parlament scoţian în 1999, Salmond a supervizat transformarea SNP dintr-un partid cu un număr mic de deputaţi în parlamentul de la Londra în forţa politică dominantă din Scoţia. Mişcarea de independenţă pe care a condus-o a provocat o undă de şoc în elita politică a Marii Britanii şi a dinamizat politica scoţiană.

Reputaţia sa a fost însă afectată de acuzaţii de agresiune sexuală care datează din perioada în care a fost prim-ministru, între 2007 şi 2014, inclusiv o acuzaţie de tentativă de viol. El a fost achitat de toate acuzaţiile în 2020, în urma unui proces.

În 2021, Salmond a înfiinţat un partid numit Alba – după numele scoţian al Scoţiei în gaelică – care a avut prea puţin succes electoral. El a stârnit controverse şi pentru că a fost gazda unui talk-show politic pe canalul rus RT. A părăsit canalul după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Salmond s-a alăturat SNP în calitate de student şi a fost un membru proeminent al unei facţiuni socialiste care a militat pentru schimbări în partid. Grupul a fost expulzat din partid în 1982, dar Salmond a fost reintegrat după o lună. El a lucrat ca economist la departamentul de agricultură al guvernului scoţian şi la Royal Bank of Scotland.

Era căsătorit din 1981 cu Moira McGlashan.

Liga Naţiunilor: Portugalia a întrecut Polonia, Spania a câştigat greu cu Danemarca

Serbia se bazează pe Rusia pentru a ieși din iarnă – Acordul dintre Belgrad și Moscova