”Joe Biden tocmai a comutat pedeapsa cu moartea a 37 din trei cei mai mari ucigaşi din ţara noastră. Când auzi faptele comise de fiecare dintre ei, nu-ţi vine să crezi că a făcut-o”, scrie pe platforma sa de socializare Truth Social preşedintele ales.
”N-are niciun sens. Rudele şi prietenii (victimelor) sunt şi mai aneantizaţi. Nu le vine să creadă ce se întâmplă!”, adaugă el.
Donald Trump reacţionează astfel faţă de anunţul de luni al succesorului şi în curând al predecesorului său, care a decis să comute pedeapsa a 37 dintre cei 40 de condamnaţila moarte la nivel federal.
Este vorba despre ”cel mai mare număr de comutări ale pedepsei cu moartea ale unui preşedinte american din vremurile moderne”, au subliniat organizaţii de apărarea dreptrurilor omului, mobilizate de săptămâni de zile pentru a-l convinge pe Joe Biden.
Ele se temeau de un val de execuţii la momentul întoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă, la 20 ianuarie.
Miliardarul este un susţinător fervent al pedepsei capitale.
În campania sa victorioasă, Donald Trump a îndemnat la o extindere a aplicării acestei pedepse imigranţilor găsiţi vinovaţi de uciderea unor americani sau la traficanţii de droguri şi de persoane.
Ultimele execuţii federale au avut loc la sfârşitul preşedinţiei lui Trump.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat marţi că va cere Departamentului (ministerului) Justiţiei să „urmărească viguros” aplicarea pedepsei pentru a-i apăra pe americani de „violatori violenţi, ucigaşi şi monştri”, după ce va fi învestit, pe 20 ianuarie, relatează Reuters.
„Imediat ce voi fi inaugurat voi dispune ca Departamentul Justiţiei să urmărească viguros pedeapsa cu moartea pentru a proteja familiile şi pe copiii americani de violatori violenţi, ucigaşi şi monştri”, a asigurat Trump pe platforma sa de social media Truth Social.
Această luare de poziţie vine ca un răspuns la anunţul de luni al preşedintelui în exerciţiu Joe Biden, care a comutat în închisoare pe viaţă pedepsele capitale împotriva a 37 de condamnaţi.
În primul său mandat (2017-2021), Trump a relansat execuţiile la nivel federal, după o pauză de aproape 20 de ani. Când şi-a preluat mandatul, în ianuarie 2021, Biden le-a suspendat.
Spre deosebire de ordinele executive, clemenţele prezidenţiale nu pot fi anulate de succesorul unui şef de stat, dar este posibil ca în viitoare cazuri pedeapsa capitală să fie urmărită mai agresiv, scrie Reuters. Echipa de tranziţie a lui Trump a denunţat luni decizia lui Biden de anulare a execuţiilor.
După 17 ani de întrerupere, 13 condamnaţi au fost ucişi în perioada 14 iulie 2020-16 ianuarie 2021 – adică ”mai mulţi decât în precedentele zece administraţii la un loc”, amintesc organizaţiile.
Doar 40 de condamnaţi în justiţia federală se mai aflau între cei aproximativ 2.300 de deţinuţi aflaţi pe culoarul morţii în Statele Unite înainte de măsura lui Joe Biden. Restul sunt condamnaţi la nivel de state.
Democratul i-a exclus de la comutare pe trei autori de atentate, inclusiv pe Djokhar Tsarnaev, unul dintre cei doi fraţi care au pus bombe la atentatul de la maratonul de la Boston de la 15 aprilie 2013.