Donald Trump descrie revoltele din 6 ianuarie de la Capitoliu drept o „zi a iubirii”

Fostul preşedinte Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, a descris miercuri drept o „zi a iubirii” ziua de 6 ianuarie 2021, când mii de susţinători ai săi au atacat Capitoliul din Washington DC în încercarea de a opri certificarea oficială a înfrângerii sale electorale în faţa democratului Joe Biden, relatează The Guardian.

În timpul unei adunări cu un public latino, găzduită miercuri de reţeaua de televiziune în limba spaniolă Univision, un participant i-a spus lui Trump că doreşte să îi ofere fostului preşedinte american o şansă de a-i „recâştiga votul”, având în vedere îngrijorările sale cu privire la revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021.

Mii de susţinători ai lui Trump au atacat în acea zi Capitoliul din Washington DC – sediul Congresului SUA – provocând pagube de milioane de dolari. Patru persoane au murit în ziua atacului, iar un agent de poliţie de la Capitoliu care a stat în calea protestatarilor a murit a doua zi.

La evenimentul electoral din Miami, Trump a dat un răspuns lung în care a descris 6 ianuarie 2021 drept o „zi a iubirii” şi a spus că foştii oficiali ai administraţiei care s-au întors împotriva sa erau supăraţi că fuseseră concediaţi.

„Sper că într-o zi poate vom primi votul vostru”, a spus Trump în timp ce îşi încheia intervenţie. „Se pare că poate nu o voi face, dar şi asta este în regulă”, a adăugat el.

Trump a susţinut, de asemenea, afirmaţiile dezminţite potrivit cărora imigranţii din Ohio au mâncat animale de companie, spunând alegătorilor latino-americani că el „a spus doar ceea ce s-a relatat”.

În ultimele săptămâni, Trump a amplificat o afirmaţie falsă care a devenit virală, conform căreia imigranţii haitieni din Springfield, Ohio, furau animalele de companie ale locuitorilor sau luau animale sălbatice din parcuri pentru a le mânca. Nu au existat informaţii credibile conform cărora haitienii ar fi mâncat animale de companie, iar oficialii din Ohio – inclusiv republicani – au declarat în mod repetat că povestea este falsă.

Constanţa: Bărbatul care a provocat accidentul soldat cu moartea a două femei, arestat preventiv pentru 30 de zile / Avea 2,51 g/l alcool pur în sânge / El a fost trimis în judecată pentru violenţă în familie şi distrugere

UPDATE – Bucureşti: Tânără reţinută după ce a furat imprimanta unor poliţişti rutieri care o sancţionaseră / Verificări interne în cazul poliţiştilor / Precizările procurorilor