‘Donald Trump este cea mai periculoasă persoană pentru această țară’: fostul șef al Statului Major al SUA face o declarație care poate zgudui sondajele

Generalul în retragere Mark A. Milley a avertizat că fostul președinte Donald Trump este un „fascist până în măduva oaselor” și „cea mai periculoasă persoană pentru această țară”, în noi comentarii în care își exprimă îngrijorarea crescândă față de perspectiva alegerii candidatului republican pentru un nou mandat, potrivit unei cărți care urmează să fie publicată de editorul asociat al Washington Post, Bob Woodward.

Milley, în vârstă de 66 de ani, a ocupat timp de mai bine de un an funcția de șef al Statului Major Întrunit sub conducerea lui Trump, înainte de a continua în această funcție sub conducerea președintelui Joe Biden.

La plecarea din funcție în septembrie 2023 după mai mult de 40 de ani în armată, Milley și-a expus îngrijorările aparente cu privire la Trump într-un discurs de pensionare punctual . „Nu depunem un jurământ în fața unui rege, a unei regine, a unui tiran, dictator sau dictator în devenire”, a spus el.

Noua carte a lui Woodward, „War” (Război), care va fi lansată marți, îl urmărește pe Milley în anii de după administrația Trump, în timp ce se luptă cu temerile tot mai mari legate de președintele pe care l-a servit cândva.

content-image

Milley a fost o sursă pentru cartea lui Woodward din 2021, „Pericol”, împărtășindu-și îngrijorările cu privire la stabilitatea mentală a lui Trump și la deciziile de securitate națională, potrivit unor extrase din noua sa carte. După ce l-a revăzut pe Woodward la o recepție în martie 2023, el i-a spus autorului că îngrijorările sale au devenit și mai grave.

„Nimeni nu a fost vreodată la fel de periculos pentru această țară ca Donald Trump”, i-a spus generalul lui Woodward. „Acum îmi dau seama că este un fascist total. El este cea mai periculoasă persoană pentru această țară”.

Până în anul următor, Milley a primit un „baraj neîntrerupt de amenințări cu moartea” pe care le-a atribuit retoricii politice a lui Trump și fixației acestuia de a se răzbuna pe dușmanii săi percepuți, scrie Woodward.

După ce s-a pensionat, Milley și-a instalat la domiciliu geamuri antiglonț și perdele antiexplozie.

De asemenea, el se teme să fie rechemat în uniformă pentru a fi judecat de Curtea Marțială „pentru neloialitate”, în cazul în care Trump ar câștiga împotriva vicepreședintelui Kamala Harris în noiembrie, scrie Woodward.

„El este o reclamă ambulantă și vorbitoare a ceea ce va încerca să facă”, i-a avertizat Milley pe foștii colegi, potrivit cărții, cu referire la o întâlnire din 2020 din Biroul Oval cu Milley și fostul secretar al apărării, Mark T. Esper, în care Trump a amenințat că va trimite în fața curții marțiale doi ofițeri militari, Stanley McChrystal și William H. McRaven, care au fost critici la adresa președintelui după ce s-au pensionat.

„Le voi ordona să revină în serviciul activ și apoi îi voi trimite la Curtea Marțială!” a strigat Trump, potrivit lui Woodward. Esper a scris o relatare similară a întâlnirii în propria sa carte din 2022. „O spune și nu este doar el, ci și oamenii din jurul său”, le-a spus Milley colegilor.

content-image

În 2020, după uciderea lui George Floyd de către poliție, el s-a alăturat președintelui și altor oficiali de top ai administrației pentru a apărea în fața unei biserici pentru o ședință foto în Washington, după ce Trump ordonase ca demonstranții să fie îndepărtați din Piața Lafayette de lângă Casa Albă.

Milley și-a cerut ulterior scuze pentru prezența sa acolo. „Prezența mea în acel moment și în acel mediu a creat percepția că armata este implicată în politica internă”, a spus el la acea vreme.

Un alt conflict a avut loc după revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul Statelor Unite, când Milley l-a sunat pe omologul său de atunci din guvernul chinez, generalul Li Zuocheng, pentru a-l asigura că țara și relațiile sale internaționale vor rămâne stabile.

„Sarcina mea în acel moment a fost de a detensiona situația”, a declarat Milley în fața Comisiei pentru servicii armate a Senatului, în cadrul unei declarații în fața Congresului, mai târziu în acel an. „Mesajul meu a fost din nou consecvent: calm, stabil, de-escaladare. Nu vă vom ataca”.

Ulterior, Trump a scris într-o postare pe platforma sa de social media că, dacă Milley dădea Chinei „un avertisment cu privire la gândirea președintelui Statelor Unite”, acest lucru ar reprezenta „un act atât de grav încât, în vremurile trecute, pedeapsa ar fi fost MOARTEA!”

Numeroși oficiali din domeniul securității naționale, lideri militari pensionați și republicani și-au anunțat sprijinul pentru Harris, potrivit unei numărători efectuate de The Post.

Milley nu a putut fi contactat pentru comentarii sâmbătă, iar campania Trump nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Lituanienii își aleg azi viitorul într-un scrutin crucial, sub umbra crizei economice și amenințărilor rusești

Cipru-România: ‘Este bine când câştigăm. Sper că suntem pe un drum bun’ – Dennis Man