„A existat o importantă contribuţie a diplomaţiei viguroase a celui care era atunci preşedintele ales al SUA”, a afirmat Antonio Guterres în timpul unui discurs susţinut în cadrul reuniunii anuale din Elveţia a Forumului Economic Mondial (WEF).
„Negocierile se tot tărăgănau. Şi apoi, dintr-o dată, s-a întâmplat”, a estimat Guterres, salutând de asemenea „munca” precedentei administraţii americane, precum şi a Qatarului şi Turciei, „timp de luni de zile”.
Anunţat de ţările mediatoare (Qatar, Egipt şi SUA), obiectivul acordului de încetare a focului este „încheierea definitivă” a ostilităţilor, potrivit Doha, după 15 luni de război devastator între Israel şi Hamas în teritoriul palestinian.
Intrat în vigoare duminică, acest acord rămâne însă fragil şi s-ar putea prăbuşi în orice moment, din cauza unui proces lung şi opac, avertizează mai mulţi experţi.
„Acesta nu este războiul nostru, este al lor. Însă eu nu sunt încrezător”, a răspuns Trump marţi unei jurnaliste care l-a întrebat dacă este de părere că armele vor tăcea durabil între cele două părţi beligerante în enclava palestiniană.
Donald Trump a exercitat o presiune intensă asupra celor două tabere pentru ca un acord să fie încheiat înainte de învestirea sa ca preşedinte al SUA, în 20 ianuarie.
În timpul intervenţiei sale, secretarul general al ONU a atenţionat de asemenea cu privire la riscul anexării Cisiordaniei de către Israel în acest context foarte instabil.
„Ceea ce încă nu e clar este viitorul relaţiilor dintre israelieni şi palestinieni. O posibilitate este anexarea Cisiordaniei, probabil un fel de haos în Gaza”, a declarat el la Davos, estimând că anexarea ar fi „desigur contrară dreptului internaţional şi ar însemna că nu va exista niciodată pace în Orientul Mijlociu”.