Dosar penal pe numele lui Șoșoacă? Președintele CNCD, despre declarațiile eurodeputatei: ‘Pot să atragă în discuție o posibilă răspundere penală’

„Nu există nicio sesizare sau autosesizare. Sunt mai multe declarații ale doamnei Șoșoacă care din punctul meu de vedere pot să atragă în discuție o posibilă răspundere penală. Asta nu e de competența CNCD, ci de competența organelor de urmărire penală. Am văzut în presă declarațiile de la depunerea candidaturii, mai există o declarație înregistrată tot legală de legionari, Căpitan și evrei. Avem legislație care sancționează și contravențional, și penal. Dacă va exista o plângere penală sau o sesizare din oficiu, fiind europarlamentar, trebuie solicitată ridicarea imunității de la Parlamentul European. Dacă se sancționează contravențional, nu CNCD e competent”, a declarat președintle CNCD.

Potrivit art. 5 al Ordonanței de urgență nr. 31/2002, „fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.”

De asemenea, potrivit art. 3 al Legii nr. 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, „fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepţii sau doctrine antisemite constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.”

Curtea Constituțională a României a invalidat, sâmbătă seară, candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, după o contestație făcută de Amalia Bellantoni, fosta președintă a SOS Călărași. Hotărârea CCR este definitivă, în acest moment Diana Șoșoacă fiind exclusă din cursa prezidențială.

Sâmbătă seară, după decizia CCR, Șoșoacă a lansat o serie de mesaje publice cu tentă antisemită și de promovare a legionarismului. „Nu pot să spun decât trăiască legiunea și Căpitanul care au fost omorâți de aceeași putere jidănească care a acționat și acum. Rușine tuturor”, a spus Diana Șoșoacă, într-un live susținut pe contul de socializare al prietenului său, Luis Lazarus.

Tenis: Monica Niculescu şi Gabriela Ruse au câştigat titlul în proba de dublu la Hong Kong (WTA)

FOTO Armata israeliană spune că a ucis un comandant Hezbollah