Două filme româneşti, selectate în Festivalul de Film de la Göteborg

„Trei kilometri până la capătul lumii‟, regizat de Emanuel Pârvu, şi „Anul nou care n-a fost‟, regizat de Bogdan Mureşanu, au fost selectate în cadrul Festivalului de Film de la Göteborg. Primul, în Competiţia Internaţională, iar al doilea în secţiunea Voyage. A 48-a ediţie a evenimentului are loc între 24 ianuarie şi 2 februarie.

ICR Stockholm este şi în acest an partener, susţinând participarea în festival a regizorilor Emanuel Pârvu şi Bogdan Mureşanu, alături de a producătoarei Miruna Berescu.

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii‟, aflat în Competiţia Internatională a festivalului, a fost şi propunerea României pentru o nominalizare la Premiile Oscar 2025 la categoria Cel mai bun lungmetraj international. Echipa filmului a fost invitată, în festivalul de la Göteborg, în perioada 29 -31 ianuarie, pentru a participa la discuţii cu publicul şi cu presa suedeză. Pelicula va avea trei proiecţii în cinematografele Capitol (29 ianuarie), Aftonstjärnan (30 ianuarie) şi Biopalatset (31 ianuarie).

„Anul nou care n-a fost‟ va avea patru proiecţii în cadrul festivalului, la cinematograful Biopalatset (26 ianuarie, 28 ianuarie, 1 februarie) şi la cinematograful Bio Roy (27 ianuarie). Regizorul filmului Bogdan Mureşanu va participa, în perioada 26-29 ianuarie, la discuţiile de după proiecţiile din festival.

Festivalul de Film de la Göteborg este principalul loc anual de întâlnire pentru industria cinematografică nordică. Festivalul, fondat în 1979, este organizat anual timp de 11 zile, la final de ianuarie şi început de februarie, ca un eveniment hibrid, cu proiecţii de filme în cinematografe, cât şi cu premiere care pot fi vizionate online, în cadrul Göteborg Film Festival Online. Premiera online a filmului „Anul nou care n-a fost‟ va fi în 26 ianuarie, de la 20.00, iar cea de la „Trei kilometri până la capătul lumii‟ va fi în 29 ianuarie, de la 20.00 (orele Suediei). Filmele rămân disponibile pe site-ul festivalului, contra cost, timp de 24 de ore.

Evenimentele de la Göteborg atrag aproximativ 270.000 de spectatori, atât în cinematografe, cât şi online. În jur de 250 de filme din 80 de ţări sunt proiectate, în sălile de cinematograf din Göteborg, iar concomitent se desfăşoară o serie de evenimente conexe atractive – întâlniri cu cineaştii, discuţii, ateliere, colocvii şi concerte. Nordic Film Market prezintă filme şi talente nordice, iar artişti consacraţi sau tineri se află, în timpul festivalului, în centrul lumii cinematografice din Scandinavia. Festivalul de la Göteborg reprezintă principala piaţă pentru filme şi seriale din ţările nordice, atrăgând anual peste 2.200 de reprezentanţi ai industriei de film din întreaga lume şi jurnalişti din peste 50 de ţări.

 

Iaşi – 25.000 de lei furaţi dintr-o sală de jocuri din comuna Ciurea

Elena Lasconi și Nicușor Dan, întâlnire de ‘gradul 0’ pe tema prezidențialelor: ‘Mă gândesc dacă nu e altceva la mijloc cu această candidatură’