“Trebuie să facem faţă realităţii. Provocările maritime sunt în creştere, asta e sigur. Rusia militarizează zona arctică, activitatea submarinelor ruseşti în această zonă este în creştere”, a declarat Pistorius într-o conferinţă de presă comună la Copenhaga cu omologul său danez, Troels Lund Poulsen.
Pistorius a subliniat că “atacurile hibride” au devenit mai frecvente în Marea Baltică, evocând secţionarea cablurilor subacvatice în circumstanţe care urmează să fie încă clarificate, interferenţe înregistrate în semnalele GPS şi prezenţa unor drone suspecte în apropierea parcurilor eoliene offshore.
“Nu doar flancul estic trebuie protejat, flancul nordic este de asemenea important”, a afirmat ministrul german al apărării, menţionând că achiziţiile comune de sisteme de securitate pot contribui la reducerea costurilor, la economisirea timpului şi la consolidarea industriei de apărare.
Ministrul german l-a asigurat pe omologul său danez de sprijinul ţării sale în contextul în care Danemarca preia de marţi, 1 iulie, preşedinţia semestrială, prin rotaţie, a Consiliului UE, menţionând “programul ambiţios” pe care Copenhaga l-a avansat în acest sens.
Planul danezilor
Poulsen a subliniat la rândul său că, în următoarele şase luni, preşedinţia daneză se va concentra pe “cum să ajutăm Ucraina să lupte pentru libertatea Ucrainei şi pentru libertatea Europei” şi că va avea ca a doua prioritate problema accelerării producţiei de armament.
“În următoarele şase luni, ne aşteptăm ca Danemarca să joace un rol de lider în facilitarea dezbaterii pe această temă şi, de asemenea, sperăm, în luarea de decizii privind investiţiile pentru creşterea producţiei” de arme, a reiterat el.
“Trebuie să accelerăm procesul. Am decis să cheltuim mai mult împreună, dar văd încă multe dificultăţi în crearea capacităţilor de producţie”, a afirmat ministrul danez, întrebat în conferinţa de presă dacă susţine emiterea de obligaţiuni de apărare.