Așadar, haideți să luăm drept exemplu o mașină importată care costă 10.000 de euro. Echivalentul fabricat în România costă 9.500 Euro, astfel încât diferența de preț nu este un capăt de lume, un client își permite să cumpere mașina importată în detrimentul celei fabricate în România. Insist că mașinile sunt absolut similare ca performanțe, dar, na, marca, ștaiful, invidia vecinilor etc. te împinge să cumperi importul. Cum spun specialiștii în marketing, plătești pentru reclama la televizor.
Ce nu știe însă cumpărătorul, pentru că nimeni nu i-a explicat ce înseamnă să cumpere fabricat în România, este că din mașina fabricată în țară se mențin locuri de muncă la noi și că până la 50% din banii plătiți rămân în România, pentru școli, spitale, șosele; în cazul mașinii cumpărate din import probabil maximum 10% din banii dați pe ea rămân aici, restul pleacă, cum este normal, înapoi la importator. Și, evident, locurile de muncă sunt create în altă țară.
La un moment dat, România decide să introducă taxe vamale de 10% pentru importuri. Bun. Noul preț al mașinii importate va fi de 11.000 Euro. Clientul nu își mai permite noua diferență și cumpără mașina fabricata la noi, de 9.500 Euro. Se cumpără tot mai multe mașini fabricate la noi și, ca urmare, tot mai mulți bani rămân în țară, iar locurile de muncă se multiplică.
Ce-i rămâne de făcut importatorului? Vorbește cu producătorul și-i spune: singura soluție este să fabricăm în România, nu mai plătim taxe vamale și vom vinde la același preț cu producătorul prezent acolo. Vom deveni competitivi. Astfel încât producătorul construiește o fabrică în România și creează locuri de muncă. Vor fi astfel două companii de la care cumpărătorii pot cumpăra mașini – desigur, cel mai important lucru, 50% din banii cheltuiți rămân in România, în școli, spitale, șosele.
Nu este așa de simplu și nu se întâmplă de azi pe mâine, dar fiți siguri că așa se întâmplă.
Scenariul de mai sus se va întâmpla in SUA prin politica tarifară anunțată de curând. Asta este „America First!”, „Make America Great Again!”, „Drill Baby, Drill!” – și așa mai departe. Veți înțelege de ce trebuie să-l iubiți pe Donald Trump.
În final, îi informăm respectuos, din nou, pe toți cei care sunt sau nu amatori de suveranism, naționalism sau patriotism, că o țară puternică este o țară cu o economie bazată pe prelucrarea industrială a resurselor și pe lanțuri de aprovizionare.
Înjurați-mă acum cât vreți, dar o să-mi dați dreptate într-o bună zi.
_____
Comentariu de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România