Dragoș Pîslaru: Pachetul fiscal și deblocarea PNRR trebuie privite împreună

#image_title

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, a subliniat, într-o conferință de presă la finalul ședinței de guvern de luni, importanța tratării în paralel a reformei fiscale și a deblocării fondurilor europene din PNRR, ambele fiind „urgente” și „interdependente”.

Pîslaru a precizat că discuțiile tehnice cu Comisia Europeană sunt reluate și că, dacă lucrurile vor evolua favorabil, România ar putea obține un acord pentru PNRR în jurul datei de 14-15 iulie, după care planul va intra în procesul de aprobare formală, ce ar putea dura până la trei luni și jumătate, inclusiv din cauza vacanței de vară.

„Este un moment important. Cele două lucruri mari, pachetul fiscal și deblocarea PNRR, trebuie privite împreună. Bate un vânt bun de reformă”, a declarat ministrul, precizând că autoritățile vor lucra intens în următoarele două săptămâni pentru clarificarea tehnică a planului revizuit.

Ministrul a menționat și faptul că România vizează deblocarea celor 860 de milioane de euro aferente cererii de plată 3 până pe 25 noiembrie, iar ulterior va depune cererea de plată 4, cu obiectivul de a încasa fondurile aferente până la finalul anului, dacă ritmul reformelor este menținut.

„Trebuie să începem să vorbim și despre lucrurile bune pe care le facem în cadrul PNRR, nu doar despre întârzieri. Comisia este un partener, dar responsabilitatea trebuie să fie una guvernamentală”, a mai spus Pîslaru, criticând lipsa de asumare din partea unor ministere de linie în fața proiectelor în derulare.

El a subliniat că reformele și investițiile vor fi urmărite îndeaproape și că informările publice vor fi făcute doar atunci când vor exista progrese concrete: „În aceste două săptămâni nu vom avea încă o situație clară de comunicat. Vom reveni cu detalii la finalul perioadei”.

Pîslaru a încheiat pledând pentru coeziune și responsabilitate guvernamentală: „Trebuie să lucrăm cot la cot, să nu așteptăm să ne pice proiectele pentru că nu avem curajul să ne asumăm finalizarea lor.”

VIDEO Scandalul din SOS România – Diana Șoșoacă îi face plângere penală Cosminei Cerva: Atacuri în rafală la foști parlamentari

Justiția, pe marginea prăpastiei: Cum poate o singură decizie a Guvernului să lase România fără judecători