Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi a transmis, marţi, că anul 2024 a fost, statistic, cel mai bun an de după Revoluţie pentru infrastructura României. ”Zona Moldovei nu face abstracţie – avem nu mai puţin de cinci loturi din Autostrada Moldovei (A7), însumând 102 km, daţi în folosinţă în acest an”, au transmis oficialii Direcţiei.
”2024 se apropie de sfârşit. Statistic, a fost cel mai bun an de după Revoluţie pentru infrastructura României. Iar zona Moldovei nu face abstracţie! Avem nu mai puţin de cinci loturi din Autostrada Moldovei (A7), însumând 102 km, daţi în folosinţă în acest an. 102 km dintr-un total de 320, restul fiind în diferite faze de execuţie”, au transmis, marţi, oficialii DRDP Iaşi, într-un mesaj pe Facebook.
Potrivit acestora, practic, în acest moment se poate circula în regim de autostradă de la Buzău la Focşani.
”Pe restul tronsoanelor de la Focşani la Bacău şi de la Bacău la Paşcani avem speranţe că se va putea circula până la sfârşitul lui 2025. Cu proceduri lansate pentru A7 Paşcani – Suceava şi pentru autostrada A8, astăzi putem spune cu certitudine că Moldova a fost pusă pe harta infrastructurii de mare viteză din România”, a mai transmis DRDP Iaşi.
Potrivit oficialilor Direcţiei, infrastructura Moldovei nu stă însă doar în proiectele de autostrăzi.
”DRDP Iaşi are în administrare aproximativ 2.500 km de drumuri naţionale şi 700 de poduri, a căror întreţinere necesită eforturi substanţiale, an de an. Drept urmare, dincolo de deschiderea şantierelor de autostrăzi, 2024 a adus şi inaugurarea unor obiective mult-aşteptate de moldoveni: darea în trafic a Variantei Ocolitoare Bârlad, modernizarea DN 28B, Târgu Frumos – Botoşani, finalizarea lucrărilor la podurile de la Milişăuţi (Suceava) sau Topoliceni (Neamţ), la care se adaugă lucrări de reparaţii şi covoare asfaltice sau montarea unor elemente inovative de siguranţa circulaţiei”, a mai transmis sursa citată.
Directorul general regional DRDP Iaşi, ing. Ovidiu Mugurel Laicu, afirmă că doreşte ca 2025 să fie ”cel puţin la fel de fructuos ca 2024”.